2023-as szakmai beszámoló

Szakmai beszámoló

2023. január 1. – 2023. december 31.

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

3300 Eger, Kossuth Lajos utca 5

18587700-1-10

Az egyesület működéséről

Az Egyesület Elnöksége

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének 335 fő a taglétszáma pártoló tagokkal együtt, az egyesület öttagú elnökséggel +2 póttaggal működik.

Az Elnökség 2023. évben 5 alkalommal január 16, május 15., szeptember 8, október 13, november 27 ülésezett.

Rendkívüli elnökségi ülésre, 2023. évben nem volt szükség.

Egyesületi adatok

Egyesület fizető taglétszáma 220 fő,

18 év alatti tagjainak száma 10 fő.

Az egyesület 2023-ban 8 új tagot regisztrált.

A 2023-as évben 16 fő munkavállalót alkalmaztunk, ebből 11 fő megváltozott munkaképességű személy volt.

Önkénteseink száma: 43 fő.

Működő tagegyesületek, körzeti csoportok, területfelelősi hálózatok, klubok, tagozatok száma: 5

A szakmai tervben vállalt indikátor:

Ügyfélfogadáson résztvevők száma (fő)

Vállalt indikátor: 5200 fő

Megvalósult: 7227 fő

Gyöngyösi körzeti csoport

Egyesületünk Gyöngyösi körzeti csoportjának vezetője Kövecses Dezsőné. Tartja a kapcsolatot a körzetében élő látássérültekkel, illetve ünnepségeket, programokat szervez a tagok részére. Több alkalommal szerveztek kirándulást, segédeszközöket adományoztak, színházlátogatáson vettek részt, karácsonyi ajándékot tudtak adni a tagoknak.

A körzeti csoport jó kapcsolatot épített ki és ápol az önkormányzattal és a vállalkozói réteggel, továbbá a karitatív nonprofit szervezetekkel. A Gyöngyös Mátra Lions Clubbal is szoros a kapcsolatuk. 2023-ban is megrendezésre kerültek a körzeti csoport szokásos éves rendezvényei.

„Orchidea Kultúrcsoport”

Hosszú évek óta sikeresen működik a csoport, számos fellépésük volt ebben az évben is. A jó hangulatú próbák gondoskodnak a csapatépítésről, emellett a szakmai munka is kiemelkedő volt az idei évben is.

Kibeszélő csoport

A tagjaink minden héten egy alkalommal csoportosan beszélgethetnek a látássérüléssel kapcsolatos gondjaikról, élményeikről. Ez a programunk 2019- es évben indult, de folyamatosan nagy érdeklődésnek örvend.

Megyei programok keretében a következő rendezvényeinket tartottuk meg 2023-ban:

A 2023-es évben az alábbi programokat valósítottuk meg: farsang, nőnap, anyák napja, bográcsozás, cirkuszlátogatás, közös strandolás, 4 napos Pécsi kirándulás, fehér bot napi ünnep, batyus bál, szüreti bál, gyógycipő készíttetés a tagoknak, karácsonyi ünnepség.

2023-ban a Magyar Élelmiszerbankal együttműködve több mint 7 Tonna élelmiszer adományt adtunk a tagjaink részére. Több hónapon keresztül heti 5 alkalommal végeztük az adományok kiosztását, szállítását, szortírozását és csomagolását.

SZAKMAI FELADATAINK

Egyesületünk célja, hogy ellássa a Magyarország területén élő vak, alig látó vagy gyengénlátó (a továbbiakban együtt: látássérült) személyek egyéni és kollektív érdekvédelmét, érdekképviseletét.

  1. Ügyfélfogadásunk a hét 5 napján működött:

Hétfő 9.00-15.00, kedd 9.00-15.00, szerda 8.00-16.00, csütörtök 9.00-15.00, péntek 9.00-15.00-ig tartunk ügyfélfogadást székházunkban, az Eger Kossuth Lajos 5. sz. alatt, heti 32 órában.

A tagnyilvántartás mind papíron, mind számítógépes adatbázisokban történik.

Érdeklődésre tájékoztatást adtunk fogyatékossági támogatás igényléséről, közlekedési kedvezményekről, szociális támogatások formáiról, a kormány által meghozott nyugdíjakat érintő rendeletekről. Szükség esetén segítettünk kitölteni az igény bejelentő nyomtatványokat.

  1. Információs és tanácsadói szolgáltatás működtetése:

A tagoknak segítünk az adatlapok, pályázatok elkészítésében. Próbáljuk a tagság számítógéppel és internettel rendelkező részével email segítségével tartani a kapcsolatot a munkahelyről, illetve otthonról.

Kiépítettük a hírlevél szolgáltatásunkat, melyet folyamatosan bővítünk, frissítünk. Ezen az információs vonalon keresztül tagjainknak alkalmanként, küldünk hírlevelet programjainkról, pályázatokról tagokat érintő dolgokról. A meghívókat e-mail-en és postai úton küldjük. A feltett kérdéseiket megválaszoljuk, illetve a hozzánk érkező kérdőíveket továbbítjuk a tagjainknak. A jogsegély szolgálatokról tájékoztatást adunk.

2023-ban elektronikus hírlevelet 176 feliratkozónak küldtünk ki.

Segítünk a közigazgatási, illetve bírósági határozatok értelmezésében, valamint a nyomtatványok kitöltésében, a mozgáskorlátozott kártya, közgyógyigazolvány igénylés menetében.

Egyesületünk Web és Facebook oldallal rendelkezik, amit rendszeresen frissít az oldal kezelője.

A Vakolás nevű podcast csatornánk nagy népszerűségnek örvend. 2022-ben elindítottuk YouTube csatornánkat is.

Kapcsolataink:

Mind az egri központ, mind a területi csoport folyamatosan keresik az együttműködési lehetőségeket, ezért mára elmondhatjuk, hogy széles körben sikerült kapcsolatokat kialakítani a Heves Megyében található és működő intézmények közül Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Magyar Vöröskereszt területi képviseleteivel, a Lions Klubbal. Ezen kívül hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk a megyében működő fogyatékosok érdekvédelmét ellátó többi civil szervezettel, így a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületével, a Hallássérültek Heves Megyei Egyesületével és az Egri Autista Alapítvánnyal. Továbbra is kapcsolatban vagyunk a Kárpátok Alapítvánnyal. Az országban működő többi látássérült egyesülettel is nagyon jó a kapcsolatunk.

Az együttműködő szervezetekkel közös programokat szervezünk, egymás programjain részt veszünk.

Összefoglalás

Egyesületünk életében a 2023-as év nagyon mozgalmas és tartalmas volt, a vezetőség próbált változatos és érdekes programokat szervezni a tagjaink számára.

Úgy gondoljuk, hogy tagjaink bizalommal fordulnak hozzánk bármilyen ügyről is legyen szó, s a rendezvényeinket is úgy alakítottuk, hogy azok között valamennyi tagunk megtalálhatta a számára leginkább megfelelőt.

Kelt: Eger, 2024. május 07.

                                                                                                     Bukta Gábor