Közösen Könnyebb

Közösen Könnyebb

Programsorozat látássérültek részére

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ

Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Pályázat címe: „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020”

(FOF2020)

Tisztelt Olvasó!

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete szakmai napokat, közösségi programokat szervez a látássérültek számára „közösen Könnyebb” címmel. 2020 szeptember 1. és 2021. május 6. között egész napos szabadidős lehetőségekkel, fejlesztő, informáló, közösséget kovácsoló programokkal várjuk az érdeklődőket. Szakemberek segítségével bemutatjuk a látássérült emberek számára elérhető támogatások, adózási lehetőségek, igényelhető ellátások fajtáit. Bemutatjuk és kipróbálhatják a résztvevők a speciális látássérültek számára kifejlesztett segédeszközöket, amik nagy segítséget jelentenek például a közlekedésben, háztartásban, olvasásban, szabadidőben, a számítógép vagy mobiltelefon-használatban, de akár az egészség megőrzésben is.

A 25 előadási napon pszichológusi megsegítéssel biztosítjuk a mentális támogatást tagtársaink számára, egy olyan szakember segítségével, aki maga is látássérült és átlátja ezen problémák összességét.

Az előadások és a bemutatók meghallgatását interneten is lehetővé tesszük, biztosítva ezzel azt, hogy mimnél több látássérülthöz eljussanak az információk.

Hetente 2 összesen 50 program fog megvalósulni, amik csütörtöki napokon kerülnek megszervezésre. Minden alkalommal egy informális szakmai programot egy könnyedebb szabadidős foglalkozás követ, hogy fenntartsuk a résztvevők érdeklődését.

Az országosan is elismert szakemberek az alábbi témakörökben tartanak előadást összesen 25 darabot.

•           A látásbetegségek bemutatása és a látás visszaállítás lehetőségei az orvostudomány jelenlegi állása szerint.

•           Mi a cukorbetegség és hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

•           Egészségmegőrzéssel és egészséges életmód kialakítással kapcsolatos tennivalók.

•           Járadékokkal, ellátásokkal, adózási kedvezményekkel kapcsolatos információk és az igénylésük menete.

•           Mi az a elemi rehabilitáció és hogyan segít a látássérülteknek?

•           A lovas terápia bemutatása.

•           A látássérültek számára elérhető segédeszközök bemutatása (nagyítók, beszélő eszközök, szoftverek stb.)

•           Pszichológus 3 alkalommal tart előadást az alábbi témákban:

1.         Első sokk, trauma és krízis.

Elkerülhetetlen életesemény következtében fellépő pszichés egyensúly vesztés. Szociális izoláció, Családi kapcsolatok átalakulása, kétségbeesés, bizonytalanság érzése.

Krízis intervenció.

2.         Veszteség érzése, gyász megélése.

A veszteség által kiváltott reakciók és magatartási formák: Tehetetlenség, szorongás, düh érzése. Szomatikus tünetek megjelenése szorongás hatására. Normál veszteségre adott válasz, vagy patológiás gyászreakció. látássérültek eseti vagy folyamatos testi és/vagy lelki bántalmazása (abúzus) és annak következményei.

3.         Adaptáció és a poszttraumás növekedés.

Belső és külső erőforrások mozgósítása, megküzdési stratégiák, Önkontroll, autonómia, bizalom helyreállítása.

pszichoszociális tényezők hatása a látássérült személyekre. A múlt integrálása a megváltozott jelenbe. A PTN öt faktora.

4 db előadást tartunk olyan látássérültek közreműködésével, akik a látásvesztésük után képesek voltak elérni az álmaikat és sikeresen vették az élet akadályait, ezzel pozitív példát állítva azoknak, akik jelenleg reményvesztettek.

Érzékszervekre ható előadások:

2 olyan programot is megvalósítunk, amik a tapintást helyezik előtérbe. Ezeket az egy országosan elismert iparművész fog tartani, aki bemutatja a látássérültek számára a mesterséget és az elkészített munkáit.

Főzőklub

Töltött káposztaA Közösen könnyebb programsorozat pályázati forrásából lehetőségünk nyílt egy látássérültekre tervezett tankonyha kialakítására. Ezért az egyesületünk székházában ezentúl lehetőség lesz elemi rehabilitációs foglalkozások keretén belül megtanulni a főzést és a speciális konyhai eszközök, technikák megtanulását.
Egyesületünk 2020. október 8-ától főzőklubot indít, amire várjuk azokat a tagjainkat, akik szeretnek főzni vagy közösségben néhány kellemes órát eltölteni. A főzőklub mellett mindig tervezünk valami más klubfoglalkozást, ami hozzájárul a foglalkozások sikeréhez.

Játékklub

SakkA játékkedvelők számára a Logikai Játékok Országos Szervezete segítségével megtanítjuk az akadálymentesített tábla és egyéb logikai játékok szabályait és a későbbiekben versenyeket is szeretnénk rendezni számukra. Ilyen táblajátékok többek között a sakk, dáma, reversi. Várjuk azokat a játszani vágyó tagjainkat, akiknek van kedvük ehhez a klubhoz csatlakozni. A játék klub foglalkozásait a főzőklub időpontjában fogjuk megvalósítani, hogy a két csoport erősítse egymást.

Lelki segítségnyújtás

Az Egyesületünk székházában minden héten csütörtökön 9 és 14 óra között szeretettel várjuk azokat a tagjainkat, akik lelki segítséget szeretnének igénybe venni. Előre megbeszélt időpontban kellemes környezetben kötetlen, problémaközpontú személyes beszélgetésre van lehetőség szakszerű segítség nyújtással. Beszélhetünk Minden olyan témáról, amely a látássérültek mindennapjait, életvitelét, családi, társas és munkahelyi kapcsolatait, lelki egyensúlyát valamint mentális egészségét érinti. Reméljük minden hozzánk fordulónak tudunk segíteni, mert Közösen Könnyebb.