2020 Szakmai beszámoló

Szakmai beszámoló

2020. január 1. – 2020. december 31.

Név: Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

Cím: 3300 Eger, Kossuth Lajos utca 5

Adószám: 18587700-1-10

Újévi Elnöki köszöntő

Kedves Tagtársaim!

Az új évben kívánok Önöknek sok boldogságot, sikert, szeretetet és arra kérném Önöket, hogy jöjjenek el az egyesületi rendezvényekre és töltsünk el minél több önfeledt időt közösen. Az elnökség nagyon változatos és színvonalas programtervet állított össze az idei évre és a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Örömmel számolhatok be arról is, hogy két olyan szervezettel sikerült felvennünk a kapcsolatot akik segítenek többe között látássérülteknek álláshoz jutni. Ennek eredménye képen aki a tagok közül munkát keres, az egyesületben több mint 50 hirdetésből válogathat. Az utóbbi időszakban nagyon megfeszített munkatempóban dolgozott az elnökség és ennek köszönhetően megszületett az új weboldalunk is, amire már elkezdtük feltölteni az adatokat. Így az éves programtervet is már ezen a felületen lehet megtekinteni. Rengeteg tennivaló vár ránk a 2020-as évben amihez a vezetőségnek kívánok sok kitartást és jó munkát.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Dátum: 2020. január 6.

Kibeszélő Csoport 2020-ban

Minden szerdán 10 órakor várunk minden kedves tagunkat egy jó hangulatú beszélgetésre.

Mindannyiunkban közös hogy valamilyen szembetegségben szenvedünk. Ebben a csoportban lehetőségünk van arra, hogy kibeszéljük magunkból a látássérültségünkkel kapcsolatos lelki és mindennapi problémáinkat. Egymás tapasztalataiból meríthetünk ötleteket és segítséget a saját életünkhöz. Aki egyedül van, aki nincs egyedül, de mégis úgy érzi, hogy nincs, akivel megbeszélje, e jellegű problémáit az jöjjön el minden héten, szerdán 10 órára székházunkba (3300, Eger Kossuth Lajos utca 5.). A csoportot Visontai Ágnes tagunk vezeti, aki rendelkezik ilyen jellegű szakmai tapasztalattal.

Orgona, zongora, ének koncert látássérültek részére

A koncert 2020 január 31-én valósult meg amire az alábbi meghívót küldtük ki:


Tisztelt Tagtársaim!

Nagy örömmel jelenthetem be azt, hogy kedves Barátom Magda Dávid koncertet szervez látássérültek részére Egerben. Ráadásul kérésemnek eleget téve könnyed darabokat is becsempészett a programba.

Magda Dávid orgonaművész, zeneszerző számos koncertet adott már pályája alatt, melyek között mindig kiemelt figyelmet szentelt a fogyatékkal élő emberekre. Jótékonysági keretek között elhangzott koncertjei többek között a Vakok és Gyengénlátók Szövetségeinek (ország szerte) szóltak. Szeretné most ezt a hagyományt folytatni egy olyan négy részből álló koncertsorozattal, melynek egyik állomása Eger lesz. A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, így természetesen ingyenes lesz mindenki számára.

A műsorra tűzött darabokat összekötőszövegekkel kiegészítve fogják előadni. A koncerten elhangzó dalok ismert népdalfeldolgozások, vers megzenésítések valamint könnyedebb lélegzetű sanzonok lesznek. Ezek mellett Magda Dávid zongorán és orgonán is fog játszani szóló darabokat. A koncert érdekessége az lesz, hogy csak magyar szerzők darabjai fognak felcsendülni.

Néhány információ a fellépőkről és a műsorról:

Hegyesi-Hudik Margit 1964-ben született Debrecenben. Tanulmányait Debrecenben és Budapesten végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen magánének és szolfézs-karvezetés szakon. 1991 óta tanít Egerben az Eszterházy Károly Egyetem (2016-tól) Ének –zene tanszékén hangképzést, kamaraéneket, szolfézst és operairodalmat, 2003-tól főiskolai docensként. Előtte a Debreceni Csokonai Színházban és a Debreceni Kodály Kórusban töltött 5 évet énekesként kb. a tanulmányaival egy időben.

Magda Dávid 1984-ben született Egerben, 2009-ben diplomázott orgonaművész,-tanár szakon a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. 2012 és 2015 között Svédországban tanult a göteborgi Zeneművészeti Egyetemen, ahol egyházzene (BA) és improvizáció, előadóművész szakokon (MA) végzett. 2016-ban zongora előadóművész diplomát (BA) szerzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem óraadó tanára, ahol orgonát és improvizációt tanít, továbbá orgonát és zongorát tanít alapfokon Egerben a Farkas Ferenc Zeneiskolában. Számos versenyeredményt tudhat magának orgonából valamint zeneszerzésből.

Műsor:

Kodály Zoltán: Ifjúság, mint sólyommadár, A csitári hegyek alatt, Szőlőhegyen keresztül

Magda Dávid: Első Prelűd

Magda Dávid: Lorca Dalciklus

Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal

Magda Dávid: A csillagok szerelme

Liszt Ferenc: Obermann völgye

Solti Árpád: La Violetta belépője

Balogh Máté: Colombina belépője

Kérek minden zeneszerető tagot, hogy tiszteljük meg a fellépőket jelenlétünkkel, meghálálva azt az erőfeszítést amit a szervezéssel értünk tesznek, Hiszen egy zenésznek a legnagyobb örömet a közönség szórakoztatása jelenti.

Rendezvény ideje: 2020 Január 31. (péntek) 11 óra

Helyszín: Farkas Ferenc Zeneiskola, 3300 Eger. Dobó István tér 13.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Magda Dávid, orgonaművész, zeneszerző

Pótszilveszteri bál

2020. január 11-én az egyesületünk székházában került megrendezésre a Pótszilveszteri Batyus bál. Számos tagtársunkat szokás szerint párja, családja, gyermekei is elkisérték, így igen nagy számban vettünk részt a rendezvényen szombat délelőtt. A résztvevők sok saját készítésű finomsággal gazdagították büfé asztalunkat, mely az utolsó morzsáig elfogyasztásra került egy pohár kölyök, vagy édes pezsgő társaságában.

 A hangulatról mint mindig, Bíró József és marika gondoskodott, így a közös éneklés és tánc sem maradhatott el . Késő délután Bukta Gábor, elnök megköszönte a szép számú megjelenést, és zárta a rendezvényt.

Meghívó Vöröskeresztes tisztújító  gyűlésre

A Vöröskeresztes csoportunk tisztújító gyűlését is megtartottuk 2020-ban az alábbi meghívó szerint.

Tisztelt Vöröskeresztes tagtársak!

Tájékoztatom Önöket, hogy 2020. február 19-én tisztújító gyűlést tartunk, ahol megválasztjuk a vöröskeresztes tisztségviselőket a következő 4 éves ciklusra. A megválasztandó pozíciók a következők:

Elnök, Titkár, Vezetőségi tag, Küldött

Mind a négy tisztségre kell egy személyt választanunk.

Ebben a ciklusban új tagot nem vehetünk be, tehát a jelenlegi tagok közül kell választanunk. Várok szeretettel minden Vöröskeresztes tagot a gyűlésre.

Gyűlés ideje: 2020. február 19. 13 óra

Helyszín: Egyesületünk székháza 3300 Eger, Kossuth Lajos utca 5.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Az NFSZK fogyatékosságügyi tanácsadója fogadóórát tartott 2020-ban egyesületünkben az alábbiak szerint

Az NFSZK munkatársa, Fónagyné Szokolai Katalin fogyatékosságügyi tanácsadó 2020. február 24-től fogadóórát tart minden hónap negyedik hétfőjén 10-14 óráig az Egyesület Székházában (3300 Eger, Kossuth Lajos utca 5.).

Minden fogyatékossággal élő személy fordulhat hozzá, akinek információra, segítségre van szüksége. Nemcsak a szociális ellátásokban, hanem az egészségügyi ellátás (pl. rendelő intézet – időpont egyeztetés), vagy az oktatás, álláskeresés területén, szabadidős programok felkutatása kapcsán is megpróbál segítséget nyújtani.

A fogyatékosságügyi tanácsadón keresztül ingyenesen igénybe lehet venni a felnőttek számára biztosított logopédiai ellátást, az autizmus területén jártas szakértőt és a kommunikációs eszköz-kölcsönzőt. A programról és a kölcsönözhető eszközökről az alábbi linken tájékozódhat:

http://www.efiportal.hu/

http://www.efiportal.hu/a-projekt-szolgaltatasai/eszkoz-katalogus/

https://fszk.hu/segedeszkoz-alkalmazasi-terulet/latasserules/

Beszélő vércukorszint mérőre pályázhattak tagjaink

Vártuk azon tagjaink jelentkezését, akik szeretnének új típusú Ideal beszélő vércukorszint mérőhöz jutni. A készülékeket beüzemelve 1 doboz tesztcsíkkal adtuk át a sikeres pályázóknak. A tesztcsíkok megvásárlását a Rotary Club Eger támogatta.

Megújult a Gyöngyösi vezetőség

2020. március 10-én Sikeresen lezajlott a Gyöngyösi körzeti Csoport választó közgyűlése. Büszke vagyok a csoportra mert a szükségesnél még több jelölt is volt a vezetőségbe. Izgalmas volt a szavazás az azonos számú voksok miatt még ismétlésre is sort kellett kerítenünk. A leköszönő vezetőség nagy tapsot és köszönetet kapott az 5 éves munkájáért.

Az új vezetőség tagjai:

Kövecses Dezsőné, Csoportvezető

Kis Istvánné., Elnökségi tag

Tatár Emese., Elnökségi tag

Tamás Józsefné, Elnökségi póttag

Bíróné Szini Éva, Elnökségi póttag

Jó munkát kívánok az új elnökségnek az elkövetkező 5 évre.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Sikeresen szerepeltek tagjaink a egri Ki Mit tudon

2020.02.29-én Egerben is megrendezésre került a „X. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud és X. Országos Népek Tánca, Népek Zenéje fesztivál Elődöntője”.

Az egyesületünk tagjai három kategóriában, négy produkcióval léptek színpadra.

Rabóczky Gyuláné operett egyveleg, szólóének, Bíró József „New Yorkban a bankban nincs betétem”, hangszer, Veneszné Bukta Judit „Legnagyobb hős”, szólóének és a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesület kultúrcsoportja könnyűzenei egyveleg, népdalkör-kórus kategóriában.

A szorgalmas felkészülés eredménye, mind a négy produkció nagy sikert aratott, tovább jutott a középdöntőbe. A középdöntő Balatonszárszón lesz megrendezve.

A kultúrcsoport első alkalommal vett részt a HONTRAVEL KFT által szervezett Ki Mit Tudon.

Ez a nap nem csak a versenyzésről szólt, a jelenlevő tagtársak egy kellemes napot töltöttek el közösen, jó hangulatban.

Ingyenes színház látogatási lehetőség volt tagjaink számára

A programhoz az alábbi meghívót küldtük ki:

Idén nyáron is lehetőségünk nyílik az Agria nyári játékok egyik előadásán részt venni. Az érsekkertben a pince színház rendezésével színdarabon vehetünk részt.

Előadás címe: Kölcsönlakás

Helyszín: Egri Érsekkerti szabadtéri színpad

Időpont: 2020. július 31. 20:30

Társulat: Egri pinceszínház

Kirándultunk az Egri strandra

Kirándulást szerveztünk az alábbi meghívó szerint:

Kedves Tagtársunk!

Örömmel jelentem be, hogy egyesületünk nem sokára együttműködést köt az Eger Termál Kft-vel. A megállapodás eredménye remélhetően az lesz, hogy a látássérültek ingyenesen vehetik igénybe az egri strand szolgáltatásait.

Az együttműködés első lépéseként 2020. augusztus 14-én (pénteken) egy közös napot tölthetünk el a strandon, a belépő díj pedig a látássérült tagjaink számára díjtalan lesz.

Aki szeretne részt venni a közös strandolásban kérjük, jelentkezzen telefonon vagy e-mail-ben 2020. augusztus 12 (szerda) 14 óráig.

Telefon: 06-36-410-749

E-mail: vakokesgyengenlatok@chello.hu

Szeretettel várunk mindenkit és reméljük, hogy egy igazi jó hangulatú vidám napot tölthetünk el együtt.

Beszámoló az éves közgyűlésről

Kedves Olvasók!

Elsősorban szeretnénk minden résztvevőnek megköszönni a közgyűlésen való megjelenését. Mivel a közgyűlésről készült teljes jegyzőkönyv a honlapunkon megtalálható lesz, ezért itt csak a fontosabb információkat szeretnénk leírni.

A 2019-es közhasznúsági jelentés beszámolója és a 2020-as költségvetési terv is elfogadásra került. A tagdíj emeléséről döntött a közgyűlés, mely a 2021-es évtől 3000,- Ft-ra emelkedik. Ezen kívül a tagkönyv beszerzési áron kerül kiadásra. A leköszönő jelölő bizottság beszámolójának elfogadása után új bizottsági tagok megválasztására került sor. Melynek tagjai a következők lettek:

– Fejérné Telekesi Valéria

– Buzásné Hipszki Ildikó

– Ficzeréné Visontai Ágnes

– Koska Jánosné (póttag)

Ezután a felügyelő bizottság póttagjának a megválasztása is megtörtént és a megjelent tagság Kovács Annát szavazta meg.

Sok örömet és sikert kívánunk az új bizottsági tagoknak a munkájukhoz.

Tőzsérné Hanzó Zsuzsanna, Alelnök

Bukta Gábor, Elnök

Szüreti mulatságot tartottunk Egerben

Az alábbi meghívó szerint tartottuk meg a rendezvényt:

Kedves Tagtárs!

Nagyon sok szeretettel várjuk Egyesületünk székházában egy fergeteges szüreti mulatságra, melyre az Orchidea kultúr csoport szívvel-lélekkel készül. Szórakozzunk együtt 2020. szeptember 17-én (csütörtökön) 10 órától. Tájékoztatunk mindenkit, hogy a koronavírus miatt mindenki saját felelősségére vesz részt a rendezvényen amit a jelenléti ív aláírásával el is fogad.

Közösen Könnyebb rendezvénysorozat

Közösen Könnyebb

Programsorozat látássérültek részére

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ

Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Pályázat címe: „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020”

(FOF2020)

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete szakmai napokat, közösségi programokat szervez a látássérültek számára „közösen Könnyebb” címmel. 2020 szeptember 1. és 2021. május 6. között egész napos szabadidős lehetőségekkel, fejlesztő, informáló, közösséget kovácsoló programokkal várjuk az érdeklődőket. Szakemberek segítségével bemutatjuk a látássérült emberek számára elérhető támogatások, adózási lehetőségek, igényelhető ellátások fajtáit. Bemutatjuk és kipróbálhatják a résztvevők a speciális látássérültek számára kifejlesztett segédeszközöket, amik nagy segítséget jelentenek például a közlekedésben, háztartásban, olvasásban, szabadidőben, a számítógép vagy mobiltelefon-használatban, de akár az egészség megőrzésben is.

A 25 előadási napon pszichológusi megsegítéssel biztosítjuk a mentális támogatást tagtársaink számára, egy olyan szakember segítségével, aki maga is látássérült és átlátja ezen problémák összességét.

Az előadások és a bemutatók meghallgatását interneten is lehetővé tesszük, biztosítva ezzel azt, hogy mimnél több látássérülthöz eljussanak az információk.

Hetente 2 összesen 50 program fog megvalósulni, amik csütörtöki napokon kerülnek megszervezésre. Minden alkalommal egy informális szakmai programot egy könnyedebb szabadidős foglalkozás követ, hogy fenntartsuk a résztvevők érdeklődését.

Az országosan is elismert szakemberek az alábbi témakörökben tartanak előadást összesen 25 darabot.

•             A látásbetegségek bemutatása és a látás visszaállítás lehetőségei az orvostudomány jelenlegi állása szerint.

•             Mi a cukorbetegség és hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

•             Egészségmegőrzéssel és egészséges életmód kialakítással kapcsolatos tennivalók.

•             Járadékokkal, ellátásokkal, adózási kedvezményekkel kapcsolatos információk és az igénylésük menete.

•             Mi az a elemi rehabilitáció és hogyan segít a látássérülteknek?

•             A lovas terápia bemutatása.

•             A látássérültek számára elérhető segédeszközök bemutatása (nagyítók, beszélő eszközök, szoftverek stb.)

•             Pszichológus 3 alkalommal tart előadást az alábbi témákban:

1.            Első sokk, trauma és krízis.

Elkerülhetetlen életesemény következtében fellépő pszichés egyensúly vesztés. Szociális izoláció, Családi kapcsolatok átalakulása, kétségbeesés, bizonytalanság érzése.

Krízis intervenció.

2.            Veszteség érzése, gyász megélése.

A veszteség által kiváltott reakciók és magatartási formák: Tehetetlenség, szorongás, düh érzése. Szomatikus tünetek megjelenése szorongás hatására. Normál veszteségre adott válasz, vagy patológiás gyászreakció. látássérültek eseti vagy folyamatos testi és/vagy lelki bántalmazása (abúzus) és annak következményei.

3.            Adaptáció és a poszttraumás növekedés.

Belső és külső erőforrások mozgósítása, megküzdési stratégiák, Önkontroll, autonómia, bizalom helyreállítása.

pszichoszociális tényezők hatása a látássérült személyekre. A múlt integrálása a megváltozott jelenbe. A PTN öt faktora.

4 db előadást tartunk olyan látássérültek közreműködésével, akik a látásvesztésük után képesek voltak elérni az álmaikat és sikeresen vették az élet akadályait, ezzel pozitív példát állítva azoknak, akik jelenleg reményvesztettek.

Érzékszervekre ható előadások:

2 olyan programot is megvalósítunk, amik a tapintást helyezik előtérbe. Ezeket az egy országosan elismert iparművész fog tartani, aki bemutatja a látássérültek számára a mesterséget és az elkészített munkáit.

Főzőklub

A Közösen könnyebb programsorozat pályázati forrásából lehetőségünk nyílt egy látássérültekre tervezett tankonyha kialakítására. Ezért az egyesületünk székházában ezentúl lehetőség lesz elemi rehabilitációs foglalkozások keretén belül megtanulni a főzést és a speciális konyhai eszközök, technikák megtanulását.

Egyesületünk 2020. október 8-ától főzőklubot indít, amire várjuk azokat a tagjainkat, akik szeretnek főzni vagy közösségben néhány kellemes órát eltölteni. A főzőklub mellett mindig tervezünk valami más klubfoglalkozást, ami hozzájárul a foglalkozások sikeréhez.

Játékklub

A játékkedvelők számára a Logikai Játékok Országos Szervezete segítségével megtanítjuk az akadálymentesített tábla és egyéb logikai játékok szabályait és a későbbiekben versenyeket is szeretnénk rendezni számukra. Ilyen táblajátékok többek között a sakk, dáma, reversi. Várjuk azokat a játszani vágyó tagjainkat, akiknek van kedvük ehhez a klubhoz csatlakozni. A játé klub foglalkozásait a főzőklub időpontjában fogjuk megvalósítani, hogy a két csoport erősítse egymást.

Lelki segítségnyújtás

Az Egyesületünk székházában minden héten csütörtökön 9 és 14 óra között szeretettel várjuk azokat a tagjainkat, akik lelki segítséget szeretnének igénybe venni. Előre megbeszélt időpontban kellemes környezetben kötetlen, problémaközpontú személyes beszélgetésre van lehetőség szakszerű segítség nyújtással. Beszélhetünk Minden olyan témáról, amely a látássérültek mindennapjait, életvitelét, családi, társas és munkahelyi kapcsolatait, lelki egyensúlyát valamint mentális egészségét érinti. Reméljük minden hozzánk fordulónak tudunk segíteni, mert Közösen Könnyebb.

Fehérbotnapi rendezvény

Szakmai, szöveges beszámoló a 4250-3/2020. számú támogatási szerződéshez.

Készítő: Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

   Október 15.-e a Nemzetközi Fehérbot világnapja. Most különösen fontos alkalom volt ez egyesületünk életében, hisz idén ünnepelte fennállásának 55. évét. Ezt az eseményt a nagy  érdeklődésre való tekintettel a Technika házában található konferencia teremben tartottuk meg.

A rendezvény programja a következő volt:

Megnyitó

Orchidea Kultúrcsoport műsora

Magda Dávid Koncertje

Homonnai Eszter műsora

Rabóczki Gyuláné műsora

Bíró József műsora

Horváthné Dunaveczki Leona műsora

Magda Dávid orgonán az alábbi darabokat játszotta:

J. G. Walther: h-moll Concerto

Liszt F.: Mozart – Ave verum corpus

M Dávid: Improvizáció

J.S.Bach: Wer nur den lieben Gott last walten

M. Dávid: Wer nur den lieben Gott last walten

L. Boellmann: Gótikus Szvit – Menuett

Az orgonát, melyen Dávid játszott …. hangszer kölcsönzőből béreltük.

Az előadók fellépői díjban részesültek.

Emlékezetes, színvonalas jubileumi műsort tekinthettünk meg. Így méltóképpen ünnepelhettük ezt a számunkra fontos eseményt.

Az elmúlt 55 évről egy kiállítás szervezésével is megemlékeztünk. A kiállítási tárgyak mellett büszkén mutattuk be látássérült tagtársunk Halász Béla festményeit. A tárlat a mai napig megtekinthető az egyesületünk székházában.

Kelt: Eger, 2020. 11. 23.

Tisztelettel: Bukta Gábor, elnök

Egyesületünk podcastet indított Vakolás néven

Tisztelt Olvasó!

Örömmel jelentem be, hogy egyesületünknek immár van saját Podcast csatornája.

A neve: Vakolás

Az adások látássérülteket érintő témákkal kapcsolatosak. A csatorna meg található már az alábbi platformokon:

Anchor: https://anchor.fm/bukta-gbor

Pocket Casts: https://pca.st/ih20z4sd

Spotify: https://open.spotify.com/show/4KBoQbg5ckw4Sqj5Vus2YU

Hamarosan elérhető lesz az Apple podcastokban is.

Jelenleg 6 adás érhető el:

„Közösen Könnyebb” programsorozat megnyitó

Dr. Elek Ilona szemész főorvos előadása „A szembetegségekről interaktívan”

Bartháné Matíz Andrea könyvelő előadása „látássérültekre vonatkozó adózási szabályok”

Ficzeréné Visontai Ágnes pszichológus előadása „Első sokk, trauma és krízis.”

Bartháné Matíz Andrea pénzügyi szakember előadása „Látássérültek számára igénybe vehető ellátások kedvezmények”

Földi Gyula Fejlesztőpedagógus előadása „informatikai segédeszközök gyengénlátók számára”

Jó szórakozást és informálódást kívánunk hozzá mindenkinek.

Új biztonsági megoldásokat vezettünk be székházunkban

Tisztelt Tagtársunk!

Ezúton szeretnénk beszámolni arról, hogy székházunkban új biztonsági rendszerek elhelyezésére került sor. Az irodában tartott készpénz kisebb méretű értékek biztonságos tárolására alkalmas páncélszekrény beépítése történt meg. A széf látássérült felhasználók számára is könnyen kezelhető, számkombinációval működik. Ehhez az elnöknek és alelnöknek van hozzáférése.

A másik biztonsági megoldás egy kamera rendszer, mely a tagok, dolgozók, és tárgyi ingóságok biztonságát szolgálja.

Folyamatos fejlesztéseket vezetünk be annak érdekében, hogy az egyesületünk biztonságát növeljük. Örök érvényű igazság, hogy amit felépítettél vagy létrehoztál azt óvni is szükséges.

Elnöki beszámoló 1.

Beszámoló dátuma:2020. március 23.

Kedves hírlevél olvasók!

Eljött az ideje, hogy részletesen beszámoljak az utóbbi időben elvégzett munkámról és az egyesületünk jelenlegi helyzetéről. Le szeretném írni a jó és a rossz dolgokat egyaránt, hogy mindenki pontosan legyen tájékoztatva és ne kelljen mende-mondákból felépíteni téves történeteket. Ezzel egyidőben szeretnék megkérni mindenkit, hogy csak az elnökség által alátámasztott tényeket adjuk tovább és a kitalációk helyett inkább építő ötletekkel segítsük a munkát.

Az elnökség összetartó és megfeszített munkájának eredményeként az egyesület tartozásait és hitelét rendeztük. Jelenleg is dolgozunk a szolgáltatásaink fejlesztésén azért, hogy a jövőben könnyebben tudjunk gazdálkodni. Az egyesületnek kötelező elszámolási feladatai vannak az MVGYOSZ felé. Számot kell adni a szempontrendszerben teljesített feladatokkal kapcsolatban, amit az országos szövetség személyesen is ellenőriz. Egerben erre 2019. december 5-én került sor, ahol jelen volt többek között Dr. Nagy Sándor az MVGYOSZ elnöke és kollegái, valamint a mi egyesületünk elnökségének tagjai is. A vizsgált időszak a 2018-as év volt, ami még nem az új vezetőség által elkészített dokumentációkat és elszámolásokat tartalmazza. Az ellenőrzés során az MVGYOSZ gazdasági vezetője dr. Verdes Zsuzsanna kiemelte a könyvelőnk Bartháné Matiz Andrea pontos és magasszínvonalú munkáját. A szempontrendszerben egyesületünk vétett egy hibát, ezért 73 pont levonást kaptunk. A hiba a szabályrendszer alábbi pontjánál keletkezett, mivel rosszul lett értelmezve az elszámolási útmutató szövege:

Postai úton kiküldött tájékoztató, felszólító, programra invitáló levelek száma (tagság részére)

Szerencsére a 2019-es évben több pontot sikerült az egyesületnek gyűjtenie mint az előző évben, ezért nem jelent nagy hátrányt a levonás.

Elszámolási kötelezettségünk van az MVGYOSZ felé az Állami támogatásból és 1%-os felajánlásból kapott összegre is pénzügyi és szakmai formában. Ezeket is hiánytalanul megcsináltuk Bartháné Matiz Andrea segítségével.

Az idei évben egyesületünk 3.600.508.- forint állami támogatásban fog részesülni, ami több mint az elmúlt évben.

Néhány gondolatot szeretnék írni a TÁVSZEM-ről és a hozzátartozó iPhone pályázatról. Egyesületünk a TÁVSZEM keretében 18 darab iPhone készüléket kapott, amiket a kiírt pályázat alapján ki is osztottunk a nyerteseknek. Természetesen ezeknek a telefonoknak a kiosztása rengeteg papírmunkával és informatikai feladatokkal járt, ezért szükség volt egyesületi összefogásra, hogy ezt a sok feladatot határidőre teljesíteni tudjuk. A kiosztás és a papírmunka még 2019-ben befejeződött, amit a Távszem projekt szakmai vezetője Nagyné Berke Mónika meg is köszönt. Én is szeretném megköszönni az elnökség tagjainak és mindenkinek aki segített a telefonok kiosztásában és a dokumentáció elkészítésében. Ehhez kapcsolódó jó hír, hogy a készüléket kapók nagy része azóta nagyon megszerette az elektronikus világot és szinte mindegyikük megtalálható a Messengeren és a Facebookon is. A múltkor meg is lepődtem, mert az egyikük matricákat dobált rám üzenetben.

Az utóbbi időszakban nagyon sok segítséget és támogatást kaptunk a Rotary Club Eger-től. Felújításra került 2019-ben a Dobó Téren található tapintható térkép, ami Braille feliratot is kapott. A felújítás teljes költségét a Rotary Club Eger állta.

A karácsonyi rendezvényünkön egy olvasó TV-t ajánlott fel a szervezet egy látássérült kislánynak. A készülék habár még akkor nem tudhattuk, ezekben a nehéz időkben még nagyobb segítség, mivel az iskolásoknak otthon kell tanulniuk.

Ezen a rendezvényünkön jelentette be a Rotary Club Eger elnöke Zagyva Béla, hogy gyűjtést szerveznek az egyesületünk számára.

A befolyó összeget nehéz helyzetben lévő látássérültek megsegítésére fogják felhasználni.

Így valósulhatott meg az is, hogy 10 tagunk ingyenesen, beszélő vércukorszintmérőt kapott, amihez adtunk 50 darab tesztcsíkot is. A vércukorszintmérők beszerzésében Süle Antal tagtársunk is segédkezett, akinek köszönöm a közbenjárást.

Az egyesületi munkáról és a szolgáltatásaink fejlesztéséről is néhány gondolatot meg szeretnék osztani.

Jelenleg az egyesületünknek fennállása óta most van a legtöbb alkalmazottja. Remélem a koronavírus okozta nehézségek nem fogják derékba törni a fejlődésünket.

Az irodai munkában nagy segítséget jelent az Irodavezetőnk Forgács Bence, aki egyre jobban beleszokik az egyesületi és a civil világba. Az Ő munkabérét az Egri Munkaügyi központ támogatja.

Az irodában új szabályokat vezettünk be a dokumentumok tárolásával kapcsolatban és teljesen új elektronikus iktatási rendszert használunk. Ennek köszönhetően az egyesületben tárolt dokumentumok közül néhány pillanat alatt előkereshető a kívánt tétel. Ez mivel Bencén kívül mindenki látássérült, elősegíti a gördülékeny munkavégzést. Folyamatosan fejlesztjük az eszközparkunkat és a CivilTech programnak köszönhetően hamarosan megújul a szoftverkészletünk is. Új hírlevélrendszert és SMSértesítő szolgáltatást is bevezettünk a tagok pontosabb tájékoztatása céljából. Elkezdtük fejleszteni az egyesület hivatalos weboldalát amit a:

http://vgyhme.hu

oldalon lehet megtekinteni.

Várjuk a véleményeket és az ötleteket, hogy mivel tudnánk még színvonalasabbá tenni ezt az oldalt.

Folyamatosan dolgozunk az akadálymentesítésen is, ami nehéz feladat, mert nehéz partnereket találni a dologhoz.

Az elnökség támogatásával kidolgoztam és megvalósítottam a flottaszolgáltatásunk átláthatóságát és számlázási, díjfizetési rendszert hoztam létre a flotta gördülékeny és hibátlan működése érdekében. Ennek eredményeként büszkén jelenthetem be, hogy ebben a hónapban már 15 fő a flotta felhasználóinak létszáma és mindenki határidőre fizette a díjat. Mivel ez a flottacsomag nagyon kedvező árú és hamarosan a korlátlan telefonálás mellé 5 GB mobilinternet is jár a csomaghoz. Biztatok mindenkit a belépésre. Garantálom, hogy a szolgáltatásban az egyesület hibájából nem fog előfordulni kimaradás.

A megválasztásom óta rengeteg segítséget kaptam olyan tagtársaktól, barátoktól, akik fizetés nélkül ingyen segítették a munkámat. Nekik igazán meleg szívvel szeretném megköszönni az erőfeszítéseiket, mert Nélkületek nem tudtam volna ennyi mindent elérni.

Itt is ki szeretném emelni az elnökségünk és a felügyelőbizottság különösen Bíró József munkáját, akik napi szinten bejönnek az egyesületbe és megkérdezik, hogy mit tudnak segíteni.

Szegény Poczok Zsolt mindig rosszkor jön, mert mindig van valami postai küldemény, vagy tagoknak eljuttatandó dolog, ami Ő rá vár.

Az Alelnökasszony Tőzsérné Hanzó Zsuzsanna Detkről heti három napon jár be, amit nem tudok neki eléggé meghálálni. Hanyi Brigitta ugyanezt a megválasztásom óta sokszor heti 5 alkalommal is megtette és mellettem álltak a legrosszabb időkben is.

Kövecses Dezsőné Mártika fantasztikusan vezeti a Gyöngyösi csoportot és mellette még az elnökségben is jeleskedik. Tóthné Veres Katalin pedig elnökségi póttagként is ugyanúgy kiveszi a részét a feladatokból. A Kultúrcsoport is rengeteget dolgozik az egyesület rendezvényein és fellépésein.

Jó hír az, hogy az EFOP iroda támogatásának köszönhetően két új látássérültet tudunk alkalmazni az egyesületnél 2020. március 1-től.

Az egyik Hanyi Brigitta, aki nagy tapasztalatával sokat tud segíteni az irodai feladatokban.

A másik Kállai Zoltán, aki a masszázs szolgáltatásunk beindításában és működtetésében fog segíteni minket. Reményeim szerint a későbbiekben az akkreditáció után még tudjuk növelni a látássérült munkavállalóink számát.

Elkezdtünk dolgozni a partnerszervezetekkel való kapcsolatunk javításán is. Helyre állítottuk a viszonyunkat az Egri Autista Alapítvánnyal, akiktől sok segítséget kapunk szállításban és a rendezvényeink lebonyolításában. A Logikai Játékok Országos Szervezetével  ismét nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Deli Károly a LOGOSZ oszlopos tagja, tavalyi évben pártolótagként csatlakozott az egyesületünkhöz és a nyári kirándulásunkon segítőként is jelen volt. Ugyanezt tudom elmondani a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületéről, akikhez mindig fordulhatok jótanácsért és segítségért. Elkezdtük a közös munkát a Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetével. Új vezetőséget választottunk akik felelősségteljesen képviselik az egyesületünket a szervezet rendezvényein, és segítik a tagjaink vöröskeresztes ügyeinek intézését. Az NFSZK fogyatékosságügyi tanácsadói folyamatosan segítik tagjainkat többek között álláskeresésben, eszközkölcsönzésben, ügyintézésben. Fónagyné Szokolai Katalin az NFSZK munkatársa minden hónapban személyes ügyfélfogadást is tart egyesületünkben. Az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesületével is megtaláltuk a közös hangot. A többi megyei egyesülettel is folyamatosan tartom a kapcsolatot és segítjük egymást.

Egy kellemetlen dologról is írnom kell. A karácsonyi rendezvényünkön én szerettem volna minden tagunknak egy jóminőségű szaloncukor csomagot adni. Sajnos habár a terméket az elnökség több tagjával együtt megkóstoltuk, mégis a kiszállított termékeknél a tagok visszajelzése alapján minőségi hiányosságok jelentkeztek. A cukrok rossz ízűek voltak és feltehetően lejárt tavalyi terméket kevertek az újak közé. Természetesen a forgalmazó felé panaszt tettem és kifogásoltam a dolgot. A gyártó mintát kért vissza a termékből és a vételár 70 %-át visszatérítette. A forgalmazó elnézést kért a kellemetlenségért.

Összegezve az elmúlt időszak nagyon mozgalmas volt, de az emberek összefogásának köszönhetően vesszük az akadályokat. Az egyesületünk létszáma folyamatosan gyarapodik, jelenleg 313 fő. A koronavírus okozta helyzet miatt 2020. március 16-tól az irodában nem tartunk személyes ügyfélfogadást és 18-ától az alkalmazottaknak otthoni munkavégzést rendeltem el. Így úgy érzem a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete mindent megtesz azért, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk. A tagok közötti kommunikációban segítünk és a messenger használatát akinek tudtuk megtanítottuk. A működő klubjainkat elektronikus formában működtetjük tovább, aminek a tagok nagyon örülnek. A szerdai kibeszélő csoporton 10 fő vett részt. Remélem a veszélyhelyzet hamarosan elmúlik és személyesen is találkozhatok Önökkel a rendezvényeinken, kirándulásainkon.

Kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon magára és segítsük egymást ebben a nehéz helyzetben.

Amennyiben bárkinek segíthetek valamiben, kérem keressen telefonon a +36/30-393-86-19-es telefonszámon.

Üdvözlettel:

Bukta Gábor, Az Önök elnöke

Elnöki beszámoló 2

Dátuma: 2020. október 1.

Tisztelt Tagtársak!

Szeretettel köszöntöm a hírlevél olvasókat. Ismét jelentkezem egy kis beszámolóval az elmúlt időszak eseményeivel kapcsolatban. Nagyon mozgalmas és sűrű az egyesületünk élete mostanában és ez a rengeteg elvégzett munka eredménye. Kezdeném az egyik legfontosabb hírrel, ami az, hogy az egyesületünk akkreditációs kérelmét befogadták és A Budapest Kormányhivatalától megkaptuk az akkreditációs tanúsítványt. Ez egy nagyon összetett folyamat végeredménye, amiben rengeteg törvényi előírásnak kellett megfelelnünk. Köszönöm mindenkinek aki segített abban, hogy ez időben megvalósuljon. Remélem, hogy a jövőben ez a befektetett munka meg fog térülni.

2020. szeptember 15-én az MVGYOSZ vezetősége ellenőrzést tartott egyesületünkben. Az ellenőrzés tárgya a központi támogatás és a szempontrendszerben keletkezett dokumentáció áttekintése és ellenőrzése. Egyesületünk majdnem tökéletes formában vette az akadályt. Az ellenőrzés végeredményeként sajnos azonban 1 pont levonást kaptunk. Ez nagy javulás az elmúlt évhez képest, amikor is 73 hibapontot szereztünk. Dr. Nagy Sándor megköszönte a munkát és véleménye szerint jó kezekben van az egyesületünk.

Tankonyha

Előző hírleveleinkben már számot adtunk arról, hogy pályázati forrásból egy tankonyhát szeretnénk az egyesület székházában létrehozni. Örömmel jelenthetem be, hogy a munkálatok elkezdődtek és hamarosan elkészül az új főzőhelység. Eddig már megvalósult az alábbi eszközök beszerzése:

Electrolux EKC51350OW elektromos tűzhely

Electrolux EN3453MOW Hűtőszekrény

De’Longhi ECAM 250.31 SB kávéfőző

A gépek beüzemelését és az áramhálózat fejlesztését is megvalósítottuk. A látássérültek számára új ledes fényforrásokra cseréltük a lámpákat.

Sok a látássérülteknek fejlesztett konyhai segédeszközt is üzembe fogunk állítani, amik segítik a biztonságos főzést.

A konyha elrendezése és bútorzata is a napokban megújul.

A végeredmény lehetővé teszi, hogy a tagjaink megtanulhassák a főzési technikákat és praktikákat szakember felügyelete mellett.

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ

Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Pályázat címe: „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020”

(FOF2020)

Elstartolt a Közösen Könnyebb programsorozatunk.

2020. október 1-én egy sikeres megnyitóval elindítottuk a Közösen Könnyebb programsorozatot. A program amit pályázati forrásból valósítunk meg tartalmazza a tankonyha kialakításának költségeit és minden héten csütörtökön szakmai előadásokat, szabadidős foglalkozásokat tartunk. A program keretében Ficzeréné Visontai Ágnes közreműködése segítségével lelki segítségnyújtást is igénybe vehetnek tagjaink. Erre a szolgáltatásra már most nagy az igény, ezért bíztatok mindenkit, hogy foglaljon időpontot minél hamarabb mert lemaradhat.

Ahogy a pályázat elbírálásánál is jellemezték a programunkat, ez egy nagyon szerteágazó sokoldalú programsorozat. Remélem, hogy mindenki talál magának olyan rendezvényt a programsorozatban, ami kedvére való és sok kellemes percet tölthetünk el együtt. A nyitórendezvényt és a többi előadást a facebook oldalunkon és a weboldalunkon meg lehet majd hallgatni és élőben is lehetőség lesz követni. Az első élő adásunkat eddig már több mint 400-an tekintették meg. A részletes programot a hírlevélben lentebb lehet olvasni.

Várunk mindenkit szeretettel a rendezvényeken.

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ

Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Pályázat címe: „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020”

(FOF2020)

A programjainkat a sajtóban is igyekeztem népszerűsíteni, ezeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

Eger tv:

http://www.tveger.hu/2020/10/01/kozosen-konnyebb-programsorozat-latasserulteknek/

Szentistván Rádió:

https://szentistvanradio.hu/player/171063/2020-09-26%2009:05:00

Heol.hu:

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozosseget-kovacsolo-rendezvenyekkel-var-mindenkit-a-vakok-es-gyengenlatok-heves-megyei-egyesulete-2903977/

Folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket amik segítik a látássérülteket a közlekedés során. Sajnos az egri vezetősávok szabadon tartásában még vannak hiányosságok. Az Egri Önkormányzattal folyamatosan tartom a kapcsolatot és remélem hosszú távú megoldást sikerül kitalálnunk közösen. Az egri jelzőlámpák cseréjével kapcsolatban is zajlanak az egyeztetések. Remélem ebben az ügyben is hamarosan előrelépéseket érünk el.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Elnöki beszámoló 3

Dátuma: 2020. november 30.

Tisztelt Olvasó!

Ismét szeretnék beszámolni az egyesületünk életében történt eseményekről.

Az elmúlt hetekben két alkalommal is ülésezett az egyesületünk elnöksége és meghozott néhány nehéz és fájdalmas döntést, ami a vírushelyzet miatt sajnos elkerülhetetlen.

Azonban mielőtt a rosszhírekre rátérnék, szeretnék egy jó dolgot megosztani. A szorgos munkánknak köszönhetően ebben az évben emelkedett az adó 1 %-ból befolyt keretösszeg. Ez lehetővé tette, hogy a beérkezett érvényes Segédeszköz pályázatok mindegyikét támogatni tudjuk. Jelenleg az eszközök beszerzését intézzük, amint megérkeznek, eljuttatjuk a pályázók részére ezeket.

A veszélyhelyzet miatt 2020. december 1-től az ügyfélszolgálat csak telefonos megkereséseket tud fogadni. Abban az esetben vállaljuk csak a személyes ügyintézést, amennyiben a segítséget telefonon nem tudjuk kivitelezni, illetve sürgős másként nem megoldható problémáról van szó.

A 2021-es tagdíj befizetése fontos az egyesület stabil jövője miatt, de a jelenlegi körülmények között, aki nem tudja átutalással vagy egyéb személyes találkozás nélkül eljuttatni számunkra az összeget haladékot kap a befizetésre a körülmények javulásáig. Számomra a tagok egészsége a legfontosabb, ezért az kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon magára.

Idén a karácsonyi rendezvényünket sem tudjuk megtartani, de az elnökséggel és a Kultúrcsoporttal közösen egy interneten meghallgatható műsorral készülünk a tagok számára.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök

Vakok és Gyengénlátók Gyöngyös és Vonzáskörzetének beszámolója

2020

A vezetőséget:

Kövecses Dezsőné-vezető

– Tatár Emese-vezetőségi tag

– Kis Istvánné – vezetőségi tag

– Tamás Józsefné és Búzásné Hipszki Ildikó, mint póttagok képviselik.

Négy pályázatot adtunk be a gyöngyösi önkormányzathoz a megyei elnök úr segítségével, amelyből mind a négy pályázatunk nyertes volt.

Az első pályázatból kis csomagokat állítottunk össze az egészség megőrzésére alkalmas kisebb eszközökből és vitaminokból.  Tartottunk egy egészség napot is, ahol a vírussal kapcsolatban beszélt nekünk több előadó is.

 A másodikból pedig a mátrai felvonó élményét is kipróbáltuk az arra igényt tartó tagokkal egy kisebb túra keretében, ahol túravezető segítette az utunkat. Majd visszaérkezés után egy közös finom uzsonnával zártuk a napot.

A harmadikból a fehér bot nap és a megyei egyesületünk megalapulásának az 55.évfordulóját ünnepeltük meg egy nagyobb műsorral, több fellépővel és közös pizzázással. Később pedig nagyon finom rétessel amit, A Gyöngyös Mátra Lions Clubhozott nekünk innen is köszönjük szépen.

A negyedik pályázatból pedig a vírusra való tekintettel Vásárlási utalványt postáztunk tagjainknak karácsonyra. A Gyöngyös Mátra Lions Club is kiegészített minket nagyobb értékű utalványokkal, amit ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni.

Amikor nem kirándultunk akkor összeültünk és társasjátékokkal, beszélgetésekkel töltöttük el az időt.

A vírusra való tekintettel kevesebb rendezvényt tartottunk, de ezek alkalmával nagyon jól éreztük magunkat és örültünk a társaságnak.

Ezenkívül még 30 ezer forintot kaptunk Percze László képviselő úrtól, amit irodaszerekre költöttünk el.

Támogatott még a gyöngyösi Mátra Lions Club, akik a jubileumi rendezvényünkön is, részt vettek és karácsonykor ajándék utalványt is adtak a tagjainknak.

A tavalyi évben egy alkalommal megrendeztük a gyógycipő készíttetést az erre igényt tartók örömére. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezt az elkövetkezendő években is folytatni szeretnénk.

Már több éve a Mátra Művelődési Központban tartjuk klubnapjainkat. Melyet egyelőre ingyen vehetjük igénybe. Amiért hálás köszönetet szeretnénk mondani a Művelődési ház dolgozóinak, hisz mindenben segítségünkre vannak.

Fontosabb rendezvényeinket a kultúrcsoport színvonalas műsorokkal teszi élvezetesebbé.

Ezúton megköszönöm mindenkinek, aki támogatta egyesületünket, és aki segédkezett abban, hogy a 2020-as évet is sikeresen zárhattuk le.

Tisztelettel:

Kövecses Dezsőné

Az egyesület működéséről

Az Egyesület Elnöksége

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének 322 fő a taglétszáma pártoló tagokkal együtt, az egyesület öttagú elnökséggel +2 póttaggal működik.

Az Elnökség 2020. évben március 06. május 18., július 20. október 09. november 13. november 24. ülésezett, teljes létszámmal.

Rendkívüli elnökségi ülésre, 2020. évben nem volt szükség.

Egyesületi adatok

Egyesület fizető taglétszáma 225 fő,

18 év alatti tagjainak száma 11 fő.

Az egyesület 2020-ban 11 új tagot regisztrált.

Munkavállalóinknak száma 5 fő és ebből 4 fő látássérült.

Önkénteseink száma: 41 fő.

Működő tagegyesületek, körzeti csoportok, területfelelősi hálózatok, klubok, tagozatok száma: 9

A szakmai tervben vállalt indikátor:

Ügyfélfogadáson résztvevők száma (fő)

Vállalt indikátor: 5000 Fő

Megvalósult: 3565 Fő Nem sikerült teljesítenünk a vállalt létszámot a Koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt, de az online megrendezésre kerülő rendezvényeinken és megtekinthető tartalmaink megtekintésszámainál viszont lényegesen több volt az érték a tervezettnél.

Gyöngyösi körzeti csoport

Egyesületünk Gyöngyös körzeti csoportvezetője Kövecses Dezsőné. A körzetében élő látássérültekkel tartja a kapcsolatot, illetve szervez ünnepségeket, programokat a tagok részére. Valamint az információáramlást könnyíti meg. Kapcsolatot épít ki és ápol az önkormányzatokkal és a vállalkozói réteggel, továbbá a karitatív nonprofit szervezetekkel. Rendezvények időpontjai és a résztvevők száma 2020-évben: – 01. 14. 16 fő, – 02. 11. 19 fő, – 07. 21. 30 fő, – 09. 08. 13 fő, – 10.10. 13 fő, – 10. 13. 28 fő, 10. 22. 30 fő, – 11. 10. 19 fő, – 11. 10. 18 fő.

„ Orchidea Kultúrcsoport”

Hosszú évek óta sikeresen működik a csoport, számos fellépésük volt ez évben is. A jó hangulatú próbák gondoskodnak a csapatépítésről és a szakmai munka is kiemelkedő volt 2020-ban.

próbák száma: 12 alkalom

Játékklub
A LOGOSZ segítségével remek játék lehetőséget biztosítunk a tagjainknak az Otelló sakk és egyéb táblajátékok tanításával, házi és egyéb versenyek szervezésével. Rendezvényeik száma: 5 alkalom, melyeken átlagosan 11 fő vett részt.

Kibeszélő csoport

A tagjaink minden héten egy alkalommal szakember bevonásával csoportosan beszélgethetnek a látássérüléssel kapcsolatos gondjaikról, élményeikről. Ez a programunk 2019- es évben indult, de folyamatosan érdeklődésnek örvend.

Megtartott alkalmak száma: 47

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesület Vöröskeresztes csoportja
A csoportnak idén a tisztújító ülése is megtartásra került.

Összejövetelek száma: 3

Főző klub

Ez évben pályázati forrásból lehetőségünk nyílt egy tankonyha kialakítására, melyben az oktatáson kívül főző klubot is indítottunk.

További csoportok és adatok

A 2020. évben további 3 csoporttal bővült egyesületünk szabadidős csoportjainak száma. A Zene klub havonta a zenét kedvelők rendszeres találkozásának biztosít teret. A járvány helyzet következtében még két online csoportot hoztunk létre tagtársaink számára, melyek: A „Csak csajok” és a „Csak csajok plusz”. E két csoport hetente 1-2 alkalommal kerül megrendezésre, mely egy kötetlen, a nevéből is következtethető csevegés hölgyeknek irányított keretek mellett.

Megyei programok keretében a következő rendezvényeinket tartottuk meg 2020-ban:- 01.08: Prof. Roska Botond előadásának meghallgatása.  01.11: Pótszilveszteri batyus bál.01. 30: Orgona koncert. 02. 20: Farsangi bál, jelmez verseny. 03. 07: Nőnapi rendezvény. 08. 08:Éves közgyűlés. 09. 17: Szüreti mulatság. 10.15: Nemzetközi Fehérbot napi rendezvények: Egyesületünk 55. jubileuma,
orgona koncert, festmény kiállítás.

2020-ban egy nagyszabású programsorozatot indítottunk „Közösen Könnyebb” címmel. A program szakmai előadásokon, szabadidős lehetőségeken és egyéb közösségkovácsoló eseményen keresztül építi a közösségi életünket.

SZAKMAI FELADATAINK

Egyesület célja, hogy ellássa a Magyarország területén élő vak, alig látó vagy gyengénlátó (a továbbiakban együtt: látássérült) személyek egyéni és kollektív érdekvédelmét, érdekképviseletét.

  1. Ügyfélfogadásunk a hét 5 napján működött:

Hétfő 9.00-14.00, kedd 9.00-14.00, szerda 8.00-16.00, csütörtök 9.00-14.00, péntek 9.00-14.00-ig tartunk ügyfélfogadást székházunkban, Eger Kossuth Lajos 5. sz. alatt, heti 28 órában.

Tagnyilvántartás mind papíron, mind számítógépes adatbázisokban történik.

Ügyfélforgalom: személyesen 893 fő, telefonon 1631 fő, elektronikusan 1014 fő.

Ügyfélfogadáson résztvevők száma összesen: 3565 Fő

Érdeklődésre tájékoztatást adtunk. fogyatékossági támogatás, közlekedési kedvezményekről, szociális támogatások formáiról, kormány által meghozott nyugdíjakat érintő rendeletekről. Szükség esetén segítettünk kitölteni az igény bejelentő nyomtatványokat.

Egyéb érdekvédelmi feladatok: akadálymentesítés 6 alkalommal

Egyesületi támogatásban részesülők száma: 90 fő.

A tagság részére ingyenesen adományozott segédeszközök száma: 55 db.

Az egyesülettől 63 fő kölcsönzött segédeszközt.

Segédeszköz bemutatók száma:6.

Szabadidős programok száma: 28.

Szabadidős, sport, kulturális programokon átlagosan: 16 fő vett részt.

  1. Információs és tanácsadói szolgáltatás működtetése:

Az elnökség és az ügyintéző folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai, sőt a nemzetközi pályázati kiírásokat.

Az Egyesületünk 15 pályázatot adott be, ebből 10 pozitív elbírálásban részesült.

A tagoknak segítünk az adatlapok, pályázatok elkészítésében, illetve a szállás foglalásokban is. Próbáljuk a tagság számítógéppel és internettel rendelkező részével napi szinten email segítségével tartani a kapcsolatot a munkahelyről, illetve otthonról.

Kiépítettük a hírlevél szolgáltatásunkat, melyet folyamatosan bővítünk, frissítünk. Ezen az információs vonalon keresztül tagjainknak heti rendszerességgel, szükség esetén heti többszöri alkalommal küldünk hírlevelet programjainkról, pályázatokról tagokat érintő dolgokról.  A meghívókat email-en és postai úton küldjük. A feltett kérdéseiket megválaszoljuk, illetve a hozzánk érkező kérdőíveket továbbítjuk a tagjainknak. A jogsegély szolgálatokról tájékoztatást adunk.

2020-ban 42 elektronikus hírlevelet, 248 tagunknak küldtünk ki.

Segítünk a közigazgatási illetve bírósági határozatok értelmezésében valamint a nyomtatványok kitöltésében, a mozgáskorlátozott kártya, közgyógyigazolvány igénylés menetében.

Egyesületünk Web és Facebook oldallal rendelkezik, amit rendszeresen frissít az oldal kezelője.

Kapcsolataink:

Mind az egri központ, mind a területi csoport folyamatosan keresik a lehetőségeket, ezért mára elmondhatjuk, hogy széles körben sikerült kapcsolatokat kialakítani a Heves Megyében található és működő intézmények közül, Eger megyei Jogú Város Önkormányzat, Magyar Vöröskereszt területi képviseleteivel, Lions Klubbal, Megyében működő Civil házzal és Esélyek házával. Megyében működő Civil szervezetekkel, Mozgássérültek, Hallássérültek és Autista egyesület illetve Kárpátok Alapítvánnyal van kapcsolatunk. A Logikai Játékok Országos Szervezetével is sikeresen működünk együtt.

Az országban működő látássérült egyesületekkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. a Salgótarjáni egyesülettel minden évben közös kiránduláson veszünk részt.

Szoros kapcsolat alakult ki az egyesületünk és a Besenyőtelki Pacsirta népdalkör között.

Közös programokat szervezünk, egymás programjain részt veszünk.

Összefoglalás

A 2020-as év nagyon mozgalmas és tartalmas volt Egyesületünk életében, a vezetőség próbált változatos és érdekes programokat szervezni a veszélyhelyzetben is.

Kelt: Eger, 2021. május 28.

                                                                                           Bukta Gábor