Elnöki beszámoló 2021

Elnöki Beszámoló

időszak: 2021. 01. 01. – 2021. 12. 31.

Készítette: Bukta Gábor

Tisztelt Tagtársaim!

Egyesületünk nagyon sok feladat elvégzésével nézett szembe a 2021-es évben is. Mivel folyamatosan fejlődik az egyesület egyre több feladat hárul ránk, amihez természetesen még több munkaerőre és odaadásra van szükség. Az alábbiakban szeretnék beszámolni a 2021-ben elvégzett munkámról és az elért eredményekről.

Egy nagyon jó hírrel kezdeném a beszámolómat. Az egyesületünk sikeresen pályázott a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációs foglalkoztatásához nyújtható egyéni támogatásra 2021-ben. A 2021-es évre így 7 435 850,- Ft támogatást kaptunk, amit a 5 fő megváltozott munkaképességű munkavállalók után fizetendő bérköltség, valamint a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs foglalkoztatásának a megváltozott munkaképességből fakadó többletköltségeik finanszírozásához használtunk fel.

Így 5 fővel tudtuk bővíteni a munkavállalóink számát, amivel a látássérültek számára elérhető szolgáltatásaink számát és minőségét tudtuk fejleszteni. Az egyesületi hírlevelekben bemutattuk az új munkavállalókat és, hogy milyen feladatokat láttak el a 2021-es évben.

Az év közbeni megfeszített munka eredményeként sok beindított szolgáltatásunk és programunk népszerűsége jelentősen megnőtt. A Facebook ismerőseink száma jelenleg már meghaladja az 1300 főt. A közösen könnyebb programsorozat feltöltött anyagait már több ezren hallgatták meg a Facebook és a Vakolás podcast-ben.

A tankonyhánk híre is túlszárnyalja az elvárásokat, már Budapesti látássérült is jelentkezett, hogy nálunk szeretné megtanulni a főzés fortélyait.

Én is nagyon aggódom, hogy mit fog mondani a mérleg a következő közgyűlésen a sok elfogyasztott finomság miatt.

Új szolgáltatásaink között kiemelném, hogy beszerzésre kerültek olyan lejátszó eszközök, amivel az idősebb tagtársaink is meg tudják hallgatni az interneten megtalálható anyagainkat. Kérjük aki szeretne ilyen készüléket kölcsönözni jelezze felénk. Zádori Norbert tagtársunk felajánlásának köszönhetően új csontrezgéses fejhallgatókat tudunk kölcsönözni az igénylők számára. Új szoftverekkel és egy számítógéppel is bővült az irodai eszközparkunk. Biztonsági kamera és a készpénz tárolására alkalmas széf is beüzemelésre került, hogy növeljük a székházunk biztonságát és az értékeink védelmét. Egy új deck telefonközpont beszerzésével oldottuk meg a vezeték nélküli telefonhasználatot és azt, hogy a későbbiekben bővíthető legyen a telefonkészülékek száma. Lamináló, spirálozó, és vágógépeket vásároltunk, hogy a tagok számára kedvezményes szolgáltatásokat indíthassunk az újév első felében. Ezután akár a névjegykártya készítés sem fog gondot jelenteni számunkra. A laminálás pedig lehetőséget nyújt dokumentumok, fényképek bevonására víz és időtálló kemény fóliával. A spirálozó gépünkkel pedig akár 120 oldalt is egybe köthetünk. Kihasználva az új gépek lehetőségeit egy látássérült fiatal tagtársunknak jól látható vastag vonalas füzetet készítettünk.

Igyekszem minden lehetőséget megragadni arra, hogy az egyesületünknél mimnél több látássérültnek munkalehetőséget tudjunk biztosítani. Ezt a törekvést segítette a Nemzeti Művelődési Intézet egy programja, amihez csatlakozott az egyesületünk is. A napokban kötöttünk egy megállapodást ami szerint egy látássérült munkavállalóval bővült az egyesületünk, aki művelődésszervezési feladatokat fog ellátni többek között.

A vírushelyzet nagyon sok szervezet működésében nehézségeket teremtett és változtatásokat követelt meg. Büszkén tudok arról beszámolni, hogy az egyesületünk fejlődése nem torpant meg ebbe a nehéz időszakban sem. Köszönhető ez annak, hogy a megkezdett projektjeinket internetes felületeken továbbra is folytattuk és mindent megtettünk az előadások sikeréért.

Az év elején elkezdtük kialakítani a védett munkahelyi körülmények létrehozását és az akkreditációs rendszerek és szabályok adaptálását. Ez egy hatalmas munka volt mivel sok száz oldalnyi törvénynek, , szabálynak és elszámolási rendszernek kell megfelelni folyamatosan. Ezek között fele-fele arányban van papír és internetes alapú szekció. Bátran ki tudom azt jelenteni viszont, hogy megéri a fáradságot a dolog, mivel így látássérült társainknak és családjainak tudunk védett munkalehetőséget és ezáltal megélhetést biztosítani. Ezzel természetesen az egyesületünk és jól jár, mert új szolgáltatásokat és ügyfélszolgálati megoldásokat tudunk létrehozni. 2021. február elsejétől így 6 unkavállalóval több az egyesületünk foglalkoztatási létszáma.

Egy másik fontos terület az anyagi forrásaink növelése. Örömmel számolhatok be arról, hogy ezen a téren is jelentős előrelépést értünk el a 2021-es évben.

Olyan pályázatokon sikerült nyernünk amikre évek óta nem volt példa vagy nem voltunk jogosultak a pályázat beadására. A megfelelő követelmények kialakításával sikerült fejlődést elérni ezen a téren is. A pályázatok megírásában sokan közreműködtek a tagok, a vezetőség tagjai és a munkavállalóink is. Köszönöm mindenkinek a kemény és eredményes munkát.

Akkor természetesen számokban is nézzük meg a változást, összehasonlítva az előző éves adatokkal:

MVGYOSZ 1% felajánlás:

2020: 195 721,- Ft

2021: 246 703,- Ft

MVGYOSZ éves támogatás + szempontrendszer:

2020: 3 683 587,- Ft

2021-ben: 5.441.536,- Ft

MMK foglalkoztatási pályázat:

2020: nem volt

2021: 7 435 850,- Ft

NEA működési pályázat:

2020: nem volt

2021: 500 000,- Ft

A számok növekedése mögött természetesen a magas színvonalú szakmai munka a kulcs.

Akadálymentesítési feladatainkat is természetesen folyamatosan végezzük. Nagy örömömre szolgál bejelenteni azt, hogy több tagtársunk kérésének eleget téve sikerült a Szent István Rádióban elhangzó profi színvonalú könyvfelolvasások hanganyagait elkérni és azok meghallgathatóak az MVGYOSZ hangos könyvtár állományában. A könyvtár már nem csak telefonon, hanem internetes felületen is hallgatható.

Több intézménnyel és szolgáltatóval egyeztetünk azért, hogy a látássérülteknek könnyebb legyen a közlekedés és az ügyintézés. Ilyen folyamatban lévő projekt az egri buszpályaudvar hangosbemondójának tökéletesítése vagy az Egri Önkormányzattal kapcsolatos egyeztetések a hókotrással kapcsolatban.

Folyamatosan egyeztettünk az év során útépítési és járda akadálymentesítési témában is. Sok esetben személyesen is jelen voltunk az átkelőhelyek és közlekedési lámpák kialakításánál.

Sok új tagoknak nyújtott szolgáltatásunk is indult az év első hónapjaiban.A cél az, hogy minden korcsoportnak tudjunk segíteni akár a hétköznapok során is. Kiemelném azt, hogy egyedi nyomtatású személyre szabott vonalas füzeteket is tudunk már nyomtatni, ami nagy segítséget jelent az általános iskolás korú látássérülteknek és szüleiknek.

Az elmúlt évben hozott elnökségi döntések hátterében mindig a tagok biztonsága és segítése volt és ez így lesz a jövőben is.

Nem is mertem remélni 2019. május 16-án, amikor bizalmat kaptam Önöktől, hogy közös erővel ilyen nagymértékű anyagi fejlődést tudunk megvalósítani az egyesületünk éves költségvetésében. Abban az évben az összes bevételünk 6841342,- Ft volt, ami nem fedezte a kiadásainkat a megfelelő módon. 2021-ben a rengeteg munka és erőfeszítés eredményeként elértük, hogy az éves bevételünk minimum tízszerese lesz az eddigieknek. Ez azt jelenti, hogy olyan eszköz és humán erőforrás fejlesztést érhettünk el, ami országos szinten is kiemelkedő az MVGYOSZ tagszervezetei között. Természetesen részletesen is ki fogok térni a megvalósult fejlesztésekre és változásokra, viszont előtte szeretném megemlíteni, hogy a rengeteg fejlesztés és kibővült szolgáltatás természetesen több felelősséget és rendkívül nagy odafigyelést és leterheltséget jelentett a munkatársak, a vezetőség, az Alelnökasszony és számomra is. Ezért szeretnék mindenkitől elnézést kérni, ha az utóbbi időben nehezebben lehetett minket elérni legyen szó akár telefonos vagy személyes megkeresésről. Sajnos nem tudom azt ígérni, hogy ez a helyzet változni fog a közeljövőben, mert a beindított projektek olyan szigorú monitorozással és ellenőrzési rendszerrel működnek, hogy volt a közelmúltban is olyan eset, amikor egy héten belül két ellenőrzést is kaptunk a felügyeleti szervektől, amelyre nagyjából 1000 oldalas dokumentációt kellett előkészítenünk.

Szerencsére a segédeszköz pályázati forrásunk is növekedett az elmúlt évben, így minden pályázót tudtunk támogatni. Különösen jó az a tény is, hogy az 1%-os felajánlások összege is meghaladta az eddigieket és 2021-ben 338 631,- Ft állt rendelkezésünkre.

Hatalmas erőfeszítéseket tettünk a munkavállalói létszámunk bővítésével kapcsolatban is. Az első és fontos lépés az Akkreditáció volt, de több más programban is részt veszünk, ami bértámogatást jelent az egyesületünknek. Ezekre a programokra és az Akkreditációs foglalkoztatásra is igaz, hogy folyamatos havi elszámolásokat és időszakos ellenőrzéseket szabnak ki ránk, amiket szakmailag és pénzügyileg is tökéletesre szükséges elkészíteni, mert ellenkező esetben pénzvisszafizetési büntetést kapunk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a munkavállalói létszámunk 17 fő volt 2021-ben. Itt csak a fejlődés mértéke miatt jegyzem meg, hogy a megválasztásomkor egyetlen egy fő állt alkalmazásban az egyesületnél. A létszám növekedéssel együtt jár, hogy a megfelelő munkakörülményeket is ki kell alakítani a törvényi szabályozásoknak megfelelő feltételek szerint, a munkavégzéshez szükséges eszközök biztosításával. Az esetünkben a kisegítő eszközök beszerzésére is kell gondolni, ami a látássérültek esetében tudjuk, hogy nem olcsó eszközök ezek. Ennyi munkavállalóval természetesen sok teendő is együtt jár, gondoljunk csak a feladatkörök kiadására, bérszámfejtésre, szabadság nyilvántartásokra, üzemorvosi vizsgálatokra, tűz és munkavédelmi előadásokra és vizsgákra, továbbképzésekre, de természetesen mivel emberek vagyunk mindenkinek lesznek egyéni problémái és gondjai is. Mivel védett munkáltató vagyunk, így megváltozott munkaképességű munkavállalóink vannak, ez természetesen különleges felkészülést és nagyobb odafigyelést is igényel tőlünk. A sok új feladat és nehézség ellenére természetesen büszkén és bátran állunk a kihívások elé és eddig minden akadályt legyőztünk amit az élet hozott.

Ígértem, hogy a 2021-ben megvalósult fejlesztésekre részletesen is kitérek. Kezdem először az idén megvalósult nagyobb pályázatokkal és az ezek keretében végrehajtott fejlesztésekkel, beszerzésekkel.

Az NRSZH felé benyújtott a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációs foglalkoztatásához nyújtható egyéni támogatásra benyújtott pályázatunk nyertesként 7 435 850,- Ft támogatási összeget jelentett az egyesületünknek, amit 5 munkavállaló bértámogatásához használhattunk fel. Ez tehát azt jelenti, hogy semmi másra nem használhatjuk. Mivel ez állami költségvetési támogatás, az ellenőrzése a legszigorúbb és amennyiben hibát vétünk a büntetés is elkerülhetettlen.

Az ellenőrzési folyamat nem csak a munkavállalók papírjaira tér ki, hanem az egyesületünk összes szabályzatára, kötelező dokumentumaira és munkavédelmi dokumentumaira is. Ezeket tehát folyamatosan a törvényi szabályoknak megfelelően frissíteni és monitorozni szükséges.

A projekt megvalósításához új számítógépeket, szoftvereket, számítógép asztalokat és a munkavégzéshez szükséges eszközöket szereztünk be.

Elemi Rehabilitációs Központ kialakítása

Pályázat címe: Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára (LSER2021)

Kapott támogatás összege: 55 000 000,- Ft

Ezt a programot már nem is nagy, hanem hatalmas vállalásnak és kihívásnak mondanám. Már a pályázat megírása is rengeteg munkával járt, ami a beadási határidő előtti időszakban heti 7 munkanapot követelt tőlünk. A támogatási összeg megnyerése után megfeszített tempóban kellett kialakítanunk a megfelelő körülményeket és megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy beindulhasson az elemi rehabilitációs központunk.

Sokunk álma volt az, hogy egy olyam szolgáltatást alakíthassunk ki a látássérültek számára, ami a helyi adottságokhoz és igényekhez igazodik és így a leghatékonyabb eredményt fogja hozni a klienseinknek.

Az elmúlt évben kialakítottuk a feltételeket, beszereztük az eszközöket és minden körülményt előteremtettünk ahhoz, hogy az elemi rehabilitációs központunk teljes kapacitással beindulhasson. 9 munkavállaló segíti jelenleg a látássérülteket a rehabilitációs folyamatban. A projekt megvalósítása természetesen nagyon szigorú feltételekhez van kötve, amik kiterjednek például a rehabilitációs központ épületének adottságaira, a munkatársak szükséges képesítésére, terápiás eszközök beszerzésére és minőségére is. Ezek mellett egy végrehajtási rendelet is szabályozza a működtetés feltételeit. Mivel ez a program is költségvetési támogatásból valósul meg ebben az esetben is a legszigorúbbak a dokumentációs és az ellenőrzési, megvalósítási elvárások.

Kicsit írnék a kialakítás folyamatáról is. A kezdeti időszak a megfelelő helység megtalálása volt. A program lehetővé tette, hogy a heves megyei központ kialakítása mellett egy Nógrád megyei szolgáltató pontot is kialakítsunk. Ez azt jelenti, hogy áprilistól egyesületünknek van egy salgótarjáni telephelye is. Egerben a székházunk már nem elég nagy ehhez a feladathoz, így a technika házában is létesítettünk egy új 5 irodából álló telephelyet.

Jelenleg tehát egyesületünknek 3 telephelye van összesen. 2 Egerben és egy Salgótarjánban.

Ez is egy olyan jellegű változás amire szerintem nem sokan gondoltunk, hogy megvalósul és hogy ekkora mértékű előrelépést valósítunk meg.

A helységek megtalálása után következett az irodák belső kialakítása az elemi rehabilitációhoz. A irodabútorok, gépek és eszközök beszerzése. Ez nagyon sok rendelést, ügyintézést követelt és a végére több mint hatszáz eszközt, alkatrészt, irodaszert és terápiás eszközt szereztünk be.

Ezeket beüzemeltük, elhelyeztük és beállítottuk a szolgáltatás és a munkavállalók igényei szerint. A megvásárolt eszközök mindegyike nagyon jó minőségű és megfelelő a munkavégzéshez és a kliensek igényeihez.

Elkészítettük a központ működéséhez szükséges dokumentumokat, szolgáltatási rendet és leírást.

Létrehoztuk a központ weboldalát is ami még jelenleg is fejlesztés alatt van. Ennek az elérhetősége: https://herc.vgyhme.hu

A sok munka megérte, mert jelenleg a központ és a szolgáltatópont is zavartalanul tud működni a látássérültek segítéséért.

Egy szolgáltatás hatékonyságát természetesen legjobban az igénybe vevőkön keresztül lehet felmérni. Jelenleg már kétszer annyian veszik igénybe a szolgáltatást mit amire számítottunk és ennek nagyon örülök.

Az alábbi eszközökkel szereltük fel az új egri és salgótarjáni irodáinkat többek között:

8 Db irodai asztal, forgószékkel

2 db szekrény

2 db nagyteljesítményű Brother multifunkciós nyomtató

8 db DEL számítógép 27 colos monitorokkal, hangfallal, fejhallgatóval, webkamerával, billentyűzettel, egérrel.

A számítógépekhez szükséges minden szoftver, hálózati kiegészítő és eszköz

2 db látássérülteknek is megfelelő speciális billentyűzet

2 db Íves Periméter (látótér vizsgáló eszköz)

Topaz Hd (professzionális olvasó Tv)

Többféle Látásvizsgáló tábla

többféle méretű nagyító, távcső, filteres szemüveg

Biztonsági széf az értékes eszközök tárolásához

Irodai vezetéknélküli telefonok

Fehérbotok oktatáshoz (többféle méretű és markolatú)

BlindShell mobiltelefon

Beszélő eszközök (színfelismerő, órák, mérőszalag)

tapintható segédeszközök

Evo E10 (hangoskönyv olvasó)

Mobiltelefonok (oktatáshoz, iPhone, Android)

Hűtőszekrény és mikrohullámú sütő a salgótarjáni irodába

Digitális mikrohullámú sütő a tankonyhába

Logikai és Braille társasjátékok

Braille oktatáshoz eszközök (pontozó, betűkészlet, feliratozó stb.)

2 db Braille írógép

Médialejátszók oktatáshoz

2 db Braille kijelző (Orbit reader)

Az eszközök közül sok külföldi megrendelés ami tovább bonyolította a beszerzést.

Az elemi rehabilitációs központunkat nyitvatartási időben megtekinthetik az érdeklődők, de kérem előtte egy telefonos egyeztetést mindenki tegyen meg irányunkban, mert vannak leterhelt időszakok.

A megvalósult ellenőrzésekről is írnék néhány szót.

Az idei első ellenőrzésre 2021 július 21-én került sor. A kormányhivatal a megváltozott munkaképességű foglalkoztatás dokumentációját ellenőrizte. Az ellenőrzés nem tárt fel hibát az anyagainkban.

Az MVGYOSZ 2021 szeptember 16-án érkezett hozzánk ellenőrzés céljából. Ez az ellenőrzés szigorú szakmai szempontok szerint zajlott, de jó hangulatban. Az ellenőrzött tételek a 2020-as szempontrendszer adatai és dokumentumai voltak. Itt két apró hibát tárt fel az ellenőrzés, de nem jelentős 30 pontos levonást kaptunk miatta csak. Ezt az idei évben orvosoltuk.

A következő nagyon részletes és komoly ellenőrzésre 2021 november 16-án került sor, amikor is a Magyar Államkincstár két megbízottja érkezett hozzánk. A vizsgált tételek az MMK-s foglalkoztatás pénzügyi dokumentumai és munkaügyi papírjai voltak. Minden szempontnak megfeleltünk.

A soron következő vizsgálat az LSER2021 (elemi rehabilitációs program) ellenőrzése volt 2021 november 18-án. Ezt az ellenőrzést az NSZI szakemberei végezték és többszáz papírt tekintettek át. Mindent megfelelőnek találtak.

Néhány szóban megemlítenénk a lezáródott „Közösen Könnyebb” programsorozatunkat is ami szintén túlteljesítette az elvárásokat. Több mint 1500 megtekintés és résztvevőt számláltak az előadásaink, ami hatalmas eredmény és bizonyítja, hogy szükség van hasonló programokra a jövőben is. Köszönöm ezúton is mindenkinek aki jelen volt valamelyik alkalmon.

Az egyesület taglétszáma nem rekedt meg és folyamatosan vannak új belépőink és ez igaz a flottaszolgáltatásunkra is.

Továbbra is arról számolhatok be Önöknek, hogy az egyesület vezetése összhangban egymást segítve az egyesület fejlődését szemelőt tartva dolgozik és mindenki kiveszi a részét a feladatokból.

A beszámolóm végén szeretném minden tagnak megköszönni a segítséget amit az egyesület felé tett és köszönöm a munkatársaknak és az elnökségnek, felügyelőbizottságnak, jelölőbizottságnak is a munkáját. Szeretném még kiemelni a Kultúrcsoport munkáját is és megköszönni nekik az elmúlt évben kapott rengeteg vidám pillanatot.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök