Elnöki Beszámoló

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

2023. szeptember 8.

2023-ban az elnökség töretlen lendülettel és összetartással folytatta a munkáját. A visszafogott és megfontolt gazdálkodásunknak köszönhetően 1.163.842,- forint megtakarítással kezdtük az új évet. Hamar kiderült, hogy ezt nagyon jól tettük, mert az állami támogatás késve nagyon sokára fog csak megérkezni az egyesületünk számlájára. Enne az oka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Belügyminisztérium vette át a feladatkör ellátását és így módosultak a feltételek és a kiutalás menete is másként működik ezután. Megfontoltságunknak köszönhetően ezt az időszakot sikeresen és anyagi nehézség nélkül tudtuk teljesíteni. Az állami támogatás 2023.07.03-án érkezett meg az egyesületünk részére.

A foglalkoztatási pályázatunkat idén is pozitívan bírálták el és változatlanul 5 fő munkabéréhez kapunk támogatást 2023-ban is. Ez nagyon jó mert sok munkáltatótól vontak el létszámot az idei évben. Ráadásul kitartó munkáknak köszönhetően és a Kormányhivatallal, Kincstárral kialakított együttműködésnek és az ellenőrzések alkalmával történő odafigyelésnek köszönhetően szeptemberben 1 fővel megemelkedett a támogatott munkavállalói létszámunk. Így már 6 fő munkabérét támogatja a foglalkoztatási program. Ez ismét egy előre lépés az egyesületünk életében, ami remélhetőleg még tovább növeli a szolgáltatásaink minőségét és még több lehetőséget tudunk a tagjaink számára nyújtani.

Sajnos az elemi rehabilitációs program költségvetési támogatása szintén késve érkezett meg az egyesületünk számlájára. Mivel jogszabály szerint a munkavállalók bérét minden hónap tizedikéig ki kell fizetnünk. Ezzel is sok ügyintézés és tennivalónk volt. Az a nehéz ebben, hogy azt semmiféle képpen nem szerettem volna, hogy a munkavállalóink és családjuk nehéz helyzetbe kerüljenek. Mivel kötelességünk a programot 2024-ig fenntartani, akkor is nagyon nehéz dolgunk lett volna, ha felmondanak a munkavállalók. A pénz végül késve, de megérkezett és rendeződött a probléma.

A tagok számára idén februárban indítottunk egy új lehetőséget, mivel sikeresen pályáztunk az élelmiszerbanknál napi élelmiszer osztási lehetőségre a Lidl áruház felajánlásának köszönhetően. Ez a program féléven keresztül heti 5 napon jelentett ételosztási lehetőséget az egyesületünk számára. Így heti szinten nagyjából 80 tagunk számára tudtunk pékárúval és egyéb élelmiszerrel segíteni. Külön szeretném megköszönni azoknak a munkatársaknak és segítőinknek, akik lehetőséget teremttettek arra, hogy ez a program féléven keresztül működni tudott.

Néhány szóban leírnám, hogy milyen feladatokat jelentett ez az osztás számunkra, hogy mindenki lássa a dolog összetettségét.

Miután az élelmiszer bankkal megkötöttük az együttműködést és minden feltételnek megfeleltünk, helyszíni felmérés következett. Az Élelmiszer bank munkatársa pozitívan bírálta az egyesületünk körülményeit és alkalmasnak találtak minket a programban való részvételre.

A Lidl-ből minden nap autóval el kellett hozni az élelmiszert, ami ráadásul kiszámíthatatlan volt, hogy éppen az adott napon mennyi lesz. A szállításra sajnos egyesületünknek anyagi forrása nem volt, így önkénteseket kellett keresnünk, akik vállalták a feladatot. Az egyesület előtti parkoló sajnos telített és napközben nagyon zsúfolt, így ki kellett alakítanunk olyan biztonságos módszereket, ami a bepakolást segítette.

A szortírozáshoz is alapanyagot kellett beszerezni, amire ismét forrást kellett keresni.

A jelentkezőkkel telefonos kapcsolatot tartottunk, mert sajnos sokan elfelejtettek jönni a csomagért, amiket természetesen nem szerettünk volna kidobni. Sokesetben személyesen vittük ki a csomagokat a látássérültek számára. Ezt a munkatársaink, az önkéntes tagjaink és sajátmagam is munkaidő után tettük a tagjaink és barátaink segítése érdekében.

Le kell azt is írnom, hogy természetesen az egyéb feladataink megmaradtak és azokat is a megfelelő minőségben kellett ezek mellett végeznünk.

A Lidl változtatott az élelmiszeradományozási rendszerén, ezért az osztandó árú mennyisége nagyon lecsökkent. Ezért úgy kellett döntenünk, hogy nem csináljuk tovább ezt a programot.

Én sikernek élem meg, hogy ilyen összefogással és egymásfelé irányuló odafigyeléssel, szorgalommal ezt a programot el tudtuk indítani és örülök, hogy sok látássérültnek tudtunk ebben az időszakban ezzel segíteni.

Az élelmiszerbankkal való együttműködésünk eredményeként a tavaszi élelmiszergyűjtésben is részt tudtunk venni és a Tesco áruházban 406 kg tartósélelmiszert tudtunk gyűjteni. Ebből 80 csomagot tudtunk készíteni és átadni a látássérült tagjaink részére. Ehhez a programunkhoz is több mint 20 fő közreműködőre és segítőre volt szükség, akik két napon keresztül segítették a munkánkat.

2023-ban az ellenőrzések is megsokasodtak az egyesületünk életében. A kormányhivatal 1 alkalommal, az Államkincstár két alkalommal volt a foglalkoztatási programot ellenőrizni.

Megtekintették a programhoz kapcsolódó dokumentációt és az elektronikusan leadott elszámolásokat.

Az NSZI felé beküldtük a 2022-es időszakra vonatkozó elszámolást, ami nagyjából 1000 oldalas dokumentációt eredményezett.

Az LSER2021-es program második időszakát az Állami számvevőszék ellenőrzi jelenleg. A tudomásom szerint a legfelsőbb és legalaposabb ellenőrző hatóság jelenleg a számvevőszék. Az ellenőrzés hamarosan lezárul és beszámolok majd az eredményről

Büszkén és örömmel tudom azt leírni, hogy minden ellenőrzés tökéletesen zajlódott és az egyesület pénzügyi és szakmai elszámolásai rendben vannak.

Természetesen nem telhet el úgy időszak, a vezetésem alatt, hogy valamilyen fejlesztést ne hajtsunk végre a székházunkban és a szolgáltatásainkban. Idén eddig az alábbiakat végeztük el:

Fejlesztettük az informatikai rendszert a székházban, hogy kényelmesebb legyen a nyomtatás és az ügyintézés. Új kábeleket vezettünk a két iroda között a gyorsabb adatátvitel érdekében.

Ennek eredményeként az igazolványokhoz a fényképeket már a helyszínen készítjük és ezzel nagyon egyszerű a tagkönyvcsere, vagy az új tagkönyv kiállítása az új tagjaink számára.

A férfi WC-ben végre sikerült megoldanunk a piszoár öblítését. Ez azért volt nehéz feladat, mert az egész régi rendszer felső része teljesen el volt érve és az egészet cserélni kellett. A Női WC-be új vízmelegítő került, ami még kényelmesebbé teszi a kézmosást. Ezekben a feladatokban köszönöm Smid Zsolt elnökségi tagtársam segítségét, aki szakmai tudásával sokat segített a munkálatok elvégzésében.

A folyosó egy részét szigeteltük és a poroltó készüléket áthelyeztük. Ezzel a megoldással energiát szeretnénk a fűtésnél spórolni.

A programjaink is eddig jó hangulatban teltek. Kiemelném a pécsi kirándulásunkat, ami nagyon sok maradandó élményt adott a látássérültek részére. A közgyűlésünk nagyon eredményes volt, ahol a tagokkal az akadálymentesítési problémákról is sok információt át tudtunk adni egymásnak. A külön erre az alkalomra készített töltöttkáposzta is nagyon finomra sikerült amiért köszönetet kell mondanom a főzőcsapatunknak.

A klubnapunkra is elmondható, hogy jól sikerült és a közös játékokban mindenki örömét lelte. Ehhez a gulyás adott még jobb hangulatot.

Minden hónapban továbbra is elérhető a fogyatékosügyi tanácsadás a tagjaink részére, ami egy nagyon jó lehetőség mert díjmentesen egy nagyon jó szakember segít minket az ügyintézések folyamán.

Jó kapcsolatot alakítottunk ki az Elit Cipő Kft. munkatársaival, így minden évben már Egerben is van lehetőség a tagjaink számára gyógycipő készíttetésre. Az utóbbi időszakban közel 50 tagtársunk élt ezzel a lehetőséggel.

Megrendeztük a Pótszilveszteri, farsangi, nőnapi, anyák napi rendezvényeinket is, ahol a kultúrcsoport közreműködésének és Bíró József zenéjének köszönhetően mindig jó hangulat volt.

Az idei strandolásunk is nagyon jól sikerült és az ingyenes belépést most is tudtuk biztosítani a tagjaink és kísérőik számára.

A beszámolóm végén külön szeretném megköszönni a munkatársaim, az elnökség és a felügyelőbizottság munkáját. Kiemelném, hogy továbbra is fantasztikus az az összetartás, amit ez a munkacsoport mutat és kérem a kitartásotokat a jövőben is.

Kelt: Eger, 2023.09.08.

Bukta Gábor, elnök