Szakmai beszámoló

Tisztelt olvasóink!

Az alábbiakban a 2022. évi szakmai beszámolónkat olvashatják.

2022. január 1. – 2022. december 31.

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

3300 Eger, Kossuth Lajos utca 5

18587700-1-10

Az egyesület működéséről

Az Egyesület Elnöksége

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének 328 fő a taglétszáma pártoló tagokkal együtt, az egyesület öttagú elnökséggel +2 póttaggal működik.

Az Elnökség 2022. évben 4 alkalommal február 2, június 07., szeptember 29., november 21. ülésezett.

Rendkívüli elnökségi ülésre, 2022. évben nem volt szükség.

Egyesületi adatok

Egyesület fizető taglétszáma 228 fő,

18 év alatti tagjainak száma 10 fő.

Az egyesület 2022-ben 15 új tagot regisztrált.

A 2022-es évben 17 fő munkavállalót alkalmaztunk, ebből 10 fő megváltozott munkaképességű személy volt.

Önkénteseink száma: 43 fő.

Működő tagegyesületek, körzeti csoportok, területfelelősi hálózatok, klubok, tagozatok száma: 5

A szakmai tervben vállalt indikátor:

Ügyfélfogadáson résztvevők száma (fő)

Vállalt indikátor: 4200 fő

Megvalósult: 4711 fő

Gyöngyösi körzeti csoport

Egyesületünk Gyöngyösi körzeti csoportjának vezetője Kövecses Dezsőné. Tartja a kapcsolatot a körzetében élő látássérültekkel, illetve ünnepségeket, programokat szervez a tagok részére. A körzeti csoportban a 2022-es évben 6 sikeres pályázat segítette a tervezett programok megvalósítását. Ezeknek köszönhetően több alkalommal szerveztek kirándulást, segédeszközöket adományoztak, színházlátogatáson vettek részt, karácsonyi ajándékot tudtak adni a tagoknak.

A körzeti csoport jó kapcsolatot épített ki és ápol az önkormányzattal és a vállalkozói réteggel, továbbá a karitatív nonprofit szervezetekkel. A Gyöngyös Mátra Lions Clubbal is szoros a kapcsolatuk. 2022-ben is megrendezésre kerültek a körzeti csoport szokásos éves rendezvényei.

„Orchidea Kultúrcsoport”

Hosszú évek óta sikeresen működik a csoport, számos fellépésük volt ebben az évben is. A jó hangulatú próbák gondoskodnak a csapatépítésről, emellett a szakmai munka is kiemelkedő volt az idei évben is.

Kibeszélő csoport

A tagjaink minden héten egy alkalommal szakember bevonásával csoportosan beszélgethetnek a látássérüléssel kapcsolatos gondjaikról, élményeikről. Ez a programunk 2019- es évben indult, de folyamatosan nagy érdeklődésnek örvend.

Megtartott alkalmak száma: 40

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesület Vöröskeresztes csoportja


A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetével évek óta jó kapcsolatban vagyunk. 2022-ben is segítette egymást a két szervezet és több adományt is kaptunk, amiket a tagok számára tudtunk kiadni.

Főző klub

2021-ben az egyesületünk elindította az elemi rehabilitációs szolgáltatását. A szolgáltatás egyik helyszíne a tankonyhánk. A rehabilitációban résztvevő tagjaink alkotják főként a főző klub résztvevőit, de számos alkalommal mások is csatlakoztak a közös főzéshez 2022-ben.

Megyei programok keretében a következő rendezvényeinket tartottuk meg 2022-ben:

A 2022-es évben az alábbi programokat valósítottuk meg: farsang, nőnap, anyák napja, bográcsozás Besenyőtelken, cirkuszlátogatás, közös strandolás, fehér bot napi ünnep, batyus bál, szüreti bál, gyógycipő készíttetés a tagoknak, szaloncukor készítés, karácsonyi ünnepség.

SZAKMAI FELADATAINK

Egyesületünk célja, hogy ellássa a Magyarország területén élő vak, alig látó vagy gyengénlátó (a továbbiakban együtt: látássérült) személyek egyéni és kollektív érdekvédelmét, érdekképviseletét.

  1. Ügyfélfogadásunk a hét 5 napján működött:

Hétfő 9.00-15.00, kedd 9.00-15.00, szerda 8.00-16.00, csütörtök 9.00-15.00, péntek 9.00-15.00-ig tartunk ügyfélfogadást székházunkban, az Eger Kossuth Lajos 5. sz. alatt, heti 32 órában.

Kihelyezett ügyfélfogadást tartottunk Gyöngyösön 8 alkalommal 32 órában.

A tagnyilvántartás mind papíron, mind számítógépes adatbázisokban történik.

Érdeklődésre tájékoztatást adtunk fogyatékossági támogatás igényléséről, közlekedési kedvezményekről, szociális támogatások formáiról, a kormány által meghozott nyugdíjakat érintő rendeletekről. Szükség esetén segítettünk kitölteni az igény bejelentő nyomtatványokat.

  1. Információs és tanácsadói szolgáltatás működtetése:

A tagoknak segítünk az adatlapok, pályázatok elkészítésében. Próbáljuk a tagság számítógéppel és internettel rendelkező részével napi szinten email segítségével tartani a kapcsolatot a munkahelyről, illetve otthonról.

Kiépítettük a hírlevél szolgáltatásunkat, melyet folyamatosan bővítünk, frissítünk. Ezen az információs vonalon keresztül tagjainknak heti rendszerességgel, szükség esetén heti többszöri alkalommal küldünk hírlevelet programjainkról, pályázatokról tagokat érintő dolgokról. A meghívókat e-mail-en és postai úton küldjük. A feltett kérdéseiket megválaszoljuk, illetve a hozzánk érkező kérdőíveket továbbítjuk a tagjainknak. A jogsegély szolgálatokról tájékoztatást adunk.

2022-ben elektronikus hírlevelet 185 tagunknak küldtünk ki.

Segítünk a közigazgatási, illetve bírósági határozatok értelmezésében, valamint a nyomtatványok kitöltésében, a mozgáskorlátozott kártya, közgyógyigazolvány igénylés menetében.

Egyesületünk Web és Facebook oldallal rendelkezik, amit rendszeresen frissít az oldal kezelője.

A Vakolás nevű podcast csatornánk nagy népszerűségnek örvend és hasznos anyagok kerültek fel 2022-ben is. 2022-ben elindítottuk YouTube csatornánkat is.

Kapcsolataink:

Mind az egri központ, mind a területi csoport folyamatosan keresik az együttműködési lehetőségeket, ezért mára elmondhatjuk, hogy széles körben sikerült kapcsolatokat kialakítani a Heves Megyében található és működő intézmények közül Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Magyar Vöröskereszt területi képviseleteivel, a Lions Klubbal, a megyében működő Civil Házzal és Esélyek Házával. Ezen kívül hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk a megyében működő fogyatékosok érdekvédelmét ellátó többi civil szervezettel, így a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületével, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületével, a Hallássérültek Heves Megyei Egyesületével és az Egri Autista Alapítvánnyal. Továbbra is kapcsolatban vagyunk a Kárpátok Alapítvánnyal. Az országban működő többi látássérült egyesülettel is nagyon jó a kapcsolatunk, a salgótarjáni egyesülettel például minden évben közös kiránduláson veszünk részt.

Szoros kapcsolat alakult ki az egyesületünk és a besenyőtelki Pacsirta népdalkör között.

Az együttműködő szervezetekkel közös programokat szervezünk, egymás programjain részt veszünk.

Összefoglalás

Egyesületünk életében a 2022-es év nagyon mozgalmas és tartalmas volt, a vezetőség próbált változatos és érdekes programokat szervezni a veszélyhelyzetben is. Nagy mérföldkő az Elemi Rehabilitációs Centrumunk létrehozása és a Nógrád Megyei szolgáltató pont működtetése.

Úgy gondoljuk, hogy tagjaink bizalommal fordulnak hozzánk bármilyen ügyről is legyen szó, s a rendezvényeinket is úgy alakítottuk, hogy azok között valamennyi tagunk megtalálhatta a számára leginkább megfelelőt.

Kelt: Eger, 2023. január 31.

Bukta gábor