MVGYOSZ HÍR: Keressük a hibás gyógyszeres dobozokat!

Nem megfelelően tapintható a Braille-felirat a gyógyszeres dobozon? Egy utólag a dobozra ragasztott matrica letakarja a pontírást? A felirat nem a magyar pontírás szabályai szerint készült? Juttassa el tagegyesületéhez!

A súlyosan látássérült emberek számára létfontosságú, hogy információt szerezhessenek arról, melyik gyógyszeres dobozban milyen gyógyszer, illetve az milyen dózisban található. Az érintettek ezt a legegyszerűbben a dobozon elhelyezett Braille-felirat elolvasása útján tudhatják meg.

Az utóbbi időben az MVGYOSZ-hez több panasz érkezett ezeknek a Braille-feliratoknak a minőségét és elhelyezését illetően. Ha a Braille-pontok nem emelkednek ki megfelelően a doboz felületéből, vagy ha a feliratot egy a pontokat elhalványító matrica takarja el, azzal a dobozok akadálymentesítése nem valósul meg.

Ilyenkor fennáll annak a veszélye is, hogy a rosszul, vagy nem olvasható Braille-felirat alapján a látássérült személy téves információt szerez a doboz tartalmáról, és a félig olvasható gyógyszernév alapján nem a megfelelő gyógyszert használja. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében az MVGYOSZ felülvizsgálja a forgalomban lévő gyógyszeres dobozok Braille-feliratainak megfelelőségét, és a feltárt hibákat jelzi a gyógyszergyártók, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.

Kérjük, amennyiben olyan gyógyszeres doboz kerül Önhöz, amelynek felirata nem, vagy nem megfelelően olvasható, juttassa el azt az MVGYOSZ valamelyik tagegyesületének ügyfélszolgálatára postai úton vagy személyesen 2022. október 31-ig.

A megyei tagegyesületek ügyfélfogadási idejéről az adott egyesület elérhetőségein érdeklődhet.

Megjegyzés: a „POSTAI TERMÉKEK/SZOLGÁLTATÁSOK, TÖBBLET- ÉS KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK TERMÉKLAPJAI” 7. pontja alapján a Braille-felirattal ellátott papír – így akár egy Braille-felirattal ellátott gyógyszeres doboz is – „vakok írását tartalmazó küldeménynek” minősül. A „vakok írása” küldeményeket a Magyar Posta térítésmentesen szállítja.

Ha nem biztos abban, hogy megfelelően olvasta-e el egy gyógyszer nevét, mielőtt használná a készítményt, javasoljuk, hogy a Távszem szolgáltatás segítségével bizonyosodjon meg a gyógyszer nevéről és alkalmazásáról. Ha még így sem biztos abban, hogy használhatja-e a kérdéses gyógyszert, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!

dr. Velegi Dorottya

mb. szakmai vezető