Braille írás és olvasás tanfolyamot indítunk

Braille írás és olvasás tanfolyamot indítunk

Kedves Tagtársunk!!

2021. szeptember 9-én új elemi rehabilitációs foglalkozásokat indítunk a tagjaink számára.

A pontírás és olvasás megtanulása nagyon sok területen segítheti egy látássérült életét. Nem is sejtettem, amíg meg nem tanultam ezt az olvasási formát, hogy milyen változást fog hozni az életemben. A mobiltelefon használata során is a Braille bevitelt használom és ezzel ugyanolyan sebességgel tudok a messengeren az ismerőseimmel beszélgetni mint bárki más, aki látja a kijelzőt. A gyógyszeres dobozokon is fel vannak tüntetve a készítmények nevei .

A látássérültek az otthonaikban rövid szavas feliratokkal megjelölhetik a nehezen felismerhető dolgokat és ezzel is megkönnyíthetik mindennapjaikat. Ezen kívül több Braille alapú játék és segédeszköz is könnyítheti életünket, ha valaki tudja ezeket olvasni, de nagyon szuper találmányok a Braille kijelzők és a könyvolvasók is.

A Braille oktatást 2021. szeptember 9-én 10 órától kezdjük Bieber Mária tiflopedagógus vezetésével.

Várunk minden tanulni vágyót, aki szeretné elsajátítani a Braille írást és olvasást.

Jelentkezni 2021. szeptember 8. 15 óráig lehet az egyesület elérhetőségein.

Bieber Mária bemutatkozását az alábbiakban lehet olvasni:

Bieber Mária vagyok, látássérült tiflopedagógus. Idővel magyar nyelv és irodalom szakos tanári végzettséget is szereztem, továbbá hittanár-nevelői és etikatanári diplomával is rendelkezem. Tanári pályám során rendszeresen vettem részt pedagógusok részére szervezett továbbképzéseken. Aktuális munkámmal kapcsolatosan szakmai fejlődésem érdekében továbbtanulásra jelenleg is nyitott vagyok.

Gyógypedagógiai munkát 1991 augusztusa óta végzek. Gyakorlatilag 27 éven keresztül vak, alig látó és gyengénlátó diákokat tanítottam többek között pontírásolvasásra. Tevékenykedésemet a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskolájában kezdtem, majd a budapesti Gyengénlátók általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézménye és Kollégiuma munkatársaként folytattam.

Ahogy az első tanítványaim felnőtté cseperedtek, bennem is fokozatosan megérlelődött a vágy, hogy bekapcsolódjak a látássérült felnőtt személyeket támogató, elemi rehabilitációs munkába. Így 2018 őszétől a Vakok Állami Intézete Elemi Rehabilitációs Centruma fejlesztő pedagógusaként dolgoztam, Braille-írás-olvasást, tízujjas gépírást, valamint mindennapos tevékenységeket tanítottam.

2021 áprilisától a Heves Megyei Elemi Rehabilitációs Centrum szakmai munkatársa vagyok. Örömet jelent számomra, hogy egy szakmailag minden szempontból felkészült, emberileg nyitott, életkedvvel teli, lendületes munkaközösség tagjaként dolgozhatom, ahol kellő szakmai tapasztalatokkal felvértezve, friss inspirációkkal, az egyéni igényekhez igazodó, személyre szabott módszerekkel várjuk a tanulni vágyó látássérült diákok és felnőttek jelentkezését.

Braille-írás-olvasás

A Braille-írás-olvasás tanítása a szívügyem. Meggyőződésem, hogy a 21. században a látássérült személyek rendelkezésére álló hiperszuper informatikai eszközök és okos készülékek mellett is rendkívül praktikus és hasznos segítőtárs a pontírás. A Braille-írás ismerete megkönnyíti a helyesírás elsajátítását és szinten tartását, a szövegformázás alapszabályainak megtanulását, matematikai feladatok megoldását, az idegen nyelvek tanulását. Az önálló életvitelt támogatja azáltal is, hogy a látássérült személy nem szorul mások segítségére, amikor önállóan el tudja olvasni a Braille-feliratokat a gyógyszeres dobozokon, a pontírásos címkéket fűszertartókon, CD-ken és DVD-ken; és papír alapú, személyes dokumentumait Braille-feliratozott mappákba rendszerezve tartja. Szükség esetén pársoros Braille-emlékeztető is készíthető, vagy előadástartáshoz Braille-jegyzet. A számítógéphez vagy okos készülékekhez Braille-kijelző is csatlakoztatható, és segítheti a tanulást, a munkavégzést és a szórakozást is, például visszaadhatja az önálló olvasás élményét. Továbbá a pontírás ismerete iPhone készülékek esetén a szerkesztőmezőkbe egy biztonságosabb és gyorsabb beírási lehetőséget is biztosít. Látás hiányában Braille-feliratozott kártyákkal lehet remek kártyapartikat rendezni, és egyéb agykarbantartó játékok és közösségi játékok alapja is a Braille-írás. Így például érdemes megismerkedni a Braille-scrabble-játékkal és a Braille-sudokuval is.

Tisztelettel:

Bieber Mária

Tőzsérné Hanzó Zsuzsanna

Bukta Gábor