Elnöki beszámoló 2020

A 2020-as év is nagyon mozgalmas volt az egyesületünk életében. Ebben a beszámolóban szeretném a fontosabb eseményeket összefoglalni. Az egyik legnagyobb munka a székházunk akkreditálása volt amit sikeresen elvégeztünk. 3 hónapos ügyintézés eredményeként az egyesületünket felvették a védett foglalkoztatók adatbázisába. Ezzel lehetőségünk nyílt megváltozott munkaképességű munkavállalók támogatására pályázni. Ez ismét egy nagy feladat volt, de sikeresen vettük az akadályt és 5 munkavállalóra kaptuk meg a támogatást 2021-re.

A másik hatalmas projektünk a 2021-ben induló LSER2021 program amire 55 millió forint támogatást nyert az egyesületünk. Az elemi rehabilitációs centrum kialakítása mérföldkő a Heves megyei látássérültek számára.

Tartozása az egyesületünknek jelenleg nincs amit a felügyelőbizottság rendszeresen ellenőriz.

Az egyesületnek kötelező elszámolási feladatai vannak az MVGYOSZ felé. Számot kell adni a szempontrendszerben teljesített feladatokkal kapcsolatban, amit az országos szövetség személyesen is ellenőriz.

Elszámolási kötelezettségünk van az MVGYOSZ felé az Állami támogatásból és 1%-os felajánlásból kapott összegre is pénzügyi és szakmai formában. Ezeket is hiánytalanul megcsináltuk Bartháné Matiz Andrea segítségével.

A 2020-as évben egyesületünk 3.600.508.- forint állami támogatásban részesült, ami több mint az elmúlt évben.

Az Egri Rotary club támogatásával 2020-ban 10 tagunk ingyenesen, beszélő vércukorszintmérőt kapott, amihez adtunk 50 darab tesztcsíkot is. A vércukorszintmérők beszerzésében Süle Antal tagtársunk is segédkezett, akinek köszönöm a közbenjárást.

A szolgáltatásaink fejlődése is folyamatos és keressük azokat a lehetőségeket amikkel még többet tudunk segíteni a tagjainknak. Az utóbbi időszakban laminálásra és spirálozásra is lehetősége nyílik az igénylőknek és speciális füzeteket is készítünk látássérült középiskolások számára.

Új biztonsági rendszereket üzemeltünk be az egyesület székházában így már kamera és széf is vigyázza az értékeink biztonságát.

A munkavállalóink száma a 2020-as évben 5 fő volt ami az eddigi legmagasabb fennállásunk óta.

Folyamatosan javítjuk és pontosítjuk a dokumentációs műveleteket azért, hogy minden ellenőrzésnek és adatkérésnek gyorsan megtudjunk felelni.

Zavartalanul működik a flotta szolgáltatásunk is amiben a mobilinternet mennyisége 2 GB-ről 5-re módosult.

a CivilTech programnak köszönhetően megújult a számítógépes szoftverkészletünk is. Korszerű számítógépekkel rendelkezünk a munkavégzéshez és a megfelelő programok is már rendelkezésre állnak a zavartalan használathoz.

Ismét átgondoltuk és megújítottuk az egyesület weboldalát ami még áttekinthetőbb és felhasználóbarátabb lett. Folyamatosan töltjük fel a dokumentumokat és reményeink szerint 2021 végére kialakul a végleges formátum.

Elkezdtünk dolgozni a partnerszervezetekkel való kapcsolatunk javításán is. Helyre állítottuk a viszonyunkat az Egri Autista Alapítvánnyal, akiktől sok segítséget kapunk szállításban és a rendezvényeink lebonyolításában. A Logikai Játékok Országos Szervezetével  ismét nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Deli Károly a LOGOSZ oszlopos tagja, tavalyi évben pártolótagként csatlakozott az egyesületünkhöz és a nyári kirándulásunkon segítőként is jelen volt. Ugyanezt tudom elmondani a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületéről, akikhez mindig fordulhatok jótanácsért és segítségért. Elkezdtük a közös munkát a Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetével. Új vezetőséget választottunk akik felelősségteljesen képviselik az egyesületünket a szervezet rendezvényein, és segítik a tagjaink vöröskeresztes ügyeinek intézését. Az NFSZK fogyatékosságügyi tanácsadói folyamatosan segítik tagjainkat többek között álláskeresésben, eszközkölcsönzésben, ügyintézésben. Fónagyné Szokolai Katalin az NFSZK munkatársa minden hónapban személyes ügyfélfogadást is tart egyesületünkben. Az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesületével is megtaláltuk a közös hangot. A többi megyei egyesülettel is folyamatosan tartom a kapcsolatot és segítjük egymást.

A koronavírus miatt a székházunkat több esetben be kellett zárnunk azért, hogy a vírus terjedését és a tagok, munkavállalók biztonságát óvjuk.

Az online térben tartottuk a kapcsolatot a tagokkal amire volt is igény.

2020. szeptember 15-én az MVGYOSZ vezetősége ellenőrzést tartott egyesületünkben. Az ellenőrzés tárgya a központi támogatás és a szempontrendszerben keletkezett dokumentáció áttekintése és ellenőrzése. Egyesületünk majdnem tökéletes formában vette az akadályt. Az ellenőrzés végeredményeként sajnos azonban 1 pont levonást kaptunk. Ez nagy javulás az elmúlt évhez képest, amikor is 73 hibapontot szereztünk. Dr. Nagy Sándor megköszönte a munkát és véleménye szerint jó kezekben van az egyesületünk.

Hatalmas program volt a 2020-ban kezdődő „közösen könnyebb” programsorozatunk. Ebben a projektben került kialakításra a tankonyhánk, ami a látássérültek elemi rehabilitációs oktatásához megfelelő színvonalú.

A programban rengeteg előadás és bemutató valósult meg és minden téren felülmúlta az elvárásokat.

Ide idéznék a hírlevélből egy részletet:

Elstartolt a Közösen Könnyebb programsorozatunk.

2020. október 1-én egy sikeres megnyitóval elindítottuk a Közösen Könnyebb programsorozatot. A program amit pályázati forrásból valósítunk meg tartalmazza a tankonyha kialakításának költségeit és minden héten csütörtökön szakmai előadásokat, szabadidős foglalkozásokat tartunk. A program keretében Ficzeréné Visontai Ágnes közreműködése segítségével lelki segítségnyújtást is igénybe vehetnek tagjaink. Erre a szolgáltatásra már most nagy az igény, ezért bíztatok mindenkit, hogy foglaljon időpontot minél hamarabb mert lemaradhat.

Ahogy a pályázat elbírálásánál is jellemezték a programunkat, ez egy nagyon szerteágazó sokoldalú programsorozat. Remélem, hogy mindenki talál magának olyan rendezvényt a programsorozatban, ami kedvére való és sok kellemes percet tölthetünk el együtt. A nyitórendezvényt és a többi előadást a facebook oldalunkon és a weboldalunkon meg lehet majd hallgatni és élőben is lehetőség lesz követni. Az első élő adásunkat eddig már több mint 400-an tekintették meg. A részletes programot a hírlevélben lentebb lehet olvasni.

Várunk mindenkit szeretettel a rendezvényeken.

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ

Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

Pályázat címe: „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020”

(FOF2020)

cA programjainkat a sajtóban is igyekeztem népszerűsíteni, ezeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

Eger tv:

http://www.tveger.hu/2020/10/01/kozosen-konnyebb-programsorozat-latasserulteknek/

Szentistván Rádió:

https://szentistvanradio.hu/player/171063/2020-09-26%2009:05:00

Heol.hu:

Igyekszünk a látássérültek számára kialakított vezetősávokat és jelzéseket figyelni és jelezzük az illetékesek felé ha valamilyen akadály található rajtuk.

A 2020-asévben emelkedett az adó 1 %-ból befolyt keretösszeg. Ez lehetővé tette, hogy a beérkezett érvényes Segédeszköz pályázatok mindegyikét támogatni tudjuk.

Az egyesületünk sok élő videót és podcast adást készített amik országszerte népszerűek lettek.

2020-as statisztikai adatok:

 MegnevezésAdat
1.Az egyesület fizetőtaglétszáma225
2.18 év alatti tagjainak száma11
3.Hány új tagot regisztrált az egyesület11
4.Munkavállalóinak száma5
5.Látássérült munkavállalóinak száma4
6.Egyéb mmk munkavállalóinak száma1
7.Önkénteseinek száma41
8.Heti személyes ügyfélfogadási idő az irodában, órában28
9.Heti személyes ügyfélfogadási idő irodán kívül, órában0
10.Alkalmi ügyfélfogadási idő irodán kívül, órában0
11.Regisztrált ügyfeleinek száma, fő / év3 565
12.Működő tagegyesületek, körzeti csoportok, területfelelősi hálózatok, klubok, tagozatok száma9
13.Beadott pályázatok száma15
14.Nyertes pályázatok száma10
15.Együttműködőként hány, más szervezet által megvalósított pályázatban vesz részt az egyesület:3
16.Együttműködő partnerszervezeteinek száma:11
1.Iskolai / óvodai szemléletformáló foglalkozások száma (alkalom)2
2.Iskolai / óvodai szemléletformáló foglalkozásokon résztvevők száma (jelenléti ív alapján):86
3.Egyéb szemléletformáló foglalkozások száma (alkalom):1
4.Egyéb szemléletformáló foglalkozásokon résztvevők száma (jelenléti ív alapján)24
5.Egyesületi támogatásokban részesülők száma és összege Fő / év megadása90
6.Az egyesület által, a tagság részére ingyenesen adományozott segédeszközök száma és összege55
7.Hány fő kölcsönzött segédeszközt az egyesülettől63
8.Segédeszköz bemutatók száma (tagság részére), alkalom6
9.Segédeszközök beszerzésének száma / alkalom9
10.Saját szervezésű szabadidős, sport és kulturális programok száma28
11.Szabadidős, sport, kulturális programokon résztvevők száma592
12.Helyi, országos, nemzetközi sportversenyeken való részvétel száma0
13.Heti rendszerességgel megtartott programok4
14.Heti rendszerességgel megtartott programok száma95
15.Egyéb programok, tájékoztató előadások száma (saját szervezés)11
16.Az egyesület által szervezett szakmai rendezvények, konferenciák, kerekasztal megbeszélések száma0
17.Az egyesület részvétele más szervezet által szervezett szakmai rendezvényen, konferencián, kerekasztal megbeszélésen2
18.Az egyesület akadálymentesítési tevékenysége6
19.A végzett elemi rehabilitációs tevékenységek száma3
20.Az egyesület által biztosított elemi rehabilitációs szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma20
21.További szolgáltatások, amelyeket az egyesület nyújt5
1.Elektronikus hírleveleinek száma42
2.Az elektronikus hírlevelet kapók száma248
3.Honlap látogatottság száma2 130
4.Facebook követők száma1 436
5.Postai úton kiküldött tájékoztató, felszólító, programra invitáló levelek száma (tagság részére)3
6.Média megjelenések száma, alkalom10

Szeretném kiemelni, hogy a munkavállalók és a bizottsági tagok nagyszerű munkát végeztek az egész év során és szeretném ezt megköszönni mindenkinek. Fontosnak tartom, hogy az összetartás nagy a vezetőségben és jól kiegészítik egymást a bizottságok és jól tudnak együtt dolgozni.

Tisztelettel:

Bukta Gábor, Elnök