Skip to content
Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete
Menu
  • Kezdőlap
  • Bemutatkozás
    • Munkatársak
    • Gyöngyösi csoport
    • Támogatóink
    • Számlaszám
    • Közösségi tereink
  • Tudnivalók
    • Nyitvatartás
      • Kapcsolat
    • Számlaszám
    • Tagfelvétel
    • Önkéntes segítő
    • Adatkezelési szabályzat
  • Híreink
    • HangosHírlevél
    • Híreink – szövegesen
  • Programok
    • ! Aktuális !
    • Naptár
    • Program- és eseménytár
    • Gyöngyösi csoport
    • Kulturális csoport
    • Vásárlói klub
    • Hobby kör
  • Szolgáltatásaink
    • JOGos Érdek
    • HírTeló – 06-36-999-424
    • Akadálymentesítés
    • Segédeszközök
  • Dokumentumok
Menu

Színes hírek –  A farsangi fánk

2025.02.12.2025.02.12.

Maga a fánk tulajdonképpen lágy kelttészta, amelyet nem egyben, kemencében, sütőben, hanem bő zsírban vagy olajban, kis adagokban megformázva sütnek ki. Történetéről sokféle színes történet, legenda kering. Elvileg már az ókori rómaiak és görögök is készítettek valamilyen hosszúkás formájú, olajban sütött tésztát, amit mézzel vagy halszósszal (garum) fogyasztottak. A középkori keleten már kovásszal lazított, édesítőszer nélküli tésztát sütöttek olajban, amit sütés után sűrű, édes szirupba áztattak. A fánk az 1400-as évek körül érkezett meg Európába, ekkor lett népszerű például Angliában, Németországban és Hollandiában. Még ez sem az a fánk volt, amire ma gondolunk a szó hallatán. Inkább az orosz piroghoz volt hasonló, amit gombával, hússal vagy egyébbel megtöltöttek, és úgy sütötték ki – legalábbiserről tanúskodnak a fennmaradt német receptek. Amerikában – ahol a fánknak (doughnut, donut) olyan kultusza van, hogy még ünnepnapot is szenteltek neki (június első péntekje a

Nemzeti Fánknap), és az amerikai jólét egyik szimbóluma lett – holland telepesek honosították meg a XVIII. század elején. Ők oliekoeknek nevezték a maguk fánkját, ami akkor még egy gömb alakú sütemény volt. Az első fánkreceptet tartalmazó, angol nyelvű szakácskönyv 1803-ban jelent meg Amerikában.

A fánkot a források szerint Anjou királyaink uralkodása idején már Magyarországon is ismerték, s annyira kedveltté vált, hogy a XVI. században számos változatát sütötték. A sütemény maga Itáliából származik, neve azonban német jövevényszó. Az irodalmi német Pfannkuchen (palacsinta, omlett) erdélyi szász fankoh változatából előbb fánkó lett (Erdélyben ma pánkó a neve), majd a kicsinyítőképzőnek érzett szóvég elmaradásával lett belőle fánk.

Friss híreink

  • Közös bográcsozás 2025.06.20.
  • Beszámoló – Civil Expo 2025.06.20.
  • Szakmai nap és közösségi munka 2025.06.20.
  • Álláslehetőség – Bükkszék 2025.06.20.
  • Szarvaskői kirándulás és fellépés – Program 2025.06.12.

Archívum

Kategóriák

  • Aktuális
  • bejelentés
  • Beszámoló
  • Egyéb kategória
  • elnökség
  • Hallgasd meg
  • Hírek
  • HírTeló
  • Jelentkezés
  • Közgyüllés
  • KutyaHírek
  • Program
  • Segédeszkö7
  • Számítástechnika
  • Színes hírek
  • Tanfolyam
  • Túracsoport
  • Vásárlói Klub
  • Facebook
  • Email
  • Vakolás Podcast
© 2025 Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme